Păcură din rezervele de stat pentru CET

Păcură din rezervele de stat pentru CET
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un act normativ în acest sens a fost elaborat de Ministerul Economiei şi are ca scop protejarea sistemului energetic *

Guvernul va scoate din rezerva de stat 1,18 milioane tone de cărbune şi 134.524 tone de păcură pentru 16 companii şi centrale electrotermice (CET) din ţară, în vederea asigurării materiilor prime pentru producţia de energie termică în perioada de iarnă, un proiect de ordonanţă în acest sens fiind elaborat de Ministerul Economiei.

"Neluarea acestor măsuri urgente pune în pericol funcţionarea sigură şi stabilă a sistemului electroenergetic naţional", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Printre companiile care au primit „undă verde” la rezervele de stat se numără şi Electrocentrale Galaţi, alături de alte unităţi similare din ţară, din oraşe precum Bucureşti, Arad, Iaşi, Oradea, Craiova, Timişoara etc.

Deocamdată stăm bine

„Această „scoatere din rezerva de stat” înseamnă, în fapt, că dacă intervine vreo problemă şi avem nevoie urgent de combustibil putem apela la aceste stocuri de materii prime care, inclusiv prin legislaţie, au un regim special”, ne-a declarat Eudard Urbanschi, directorul general al Electrocentrale Galaţi.

Cantitatea de păcură de care centrala gălăţeană are nevoie face parte din categoria informaţiilor confidenţiale, dar directorul Electrocentrale Galaţi a dat asigurări că, în prezent, stocurile de păcură sunt asigurate.

„Stocurile de păcură le folosim doar în cazul în care apar probleme în furnizarea de gaze, materia primă pe care o folosim în mod normal”, a explicat Urbanschi.

Cazuri excepţionale

Rezervele de stat sunt folosite doar în cazuri excepţionale, iar companiile, deşi au acces la ele în anumite situaţii, trebuie să plătească mai mult pentru aceste stocuri. Practic, combustibilul de la rezerva de stat se acordă doar sub formă de împrumut, iar companiile sunt obligate să-l restituie din achiziţiile ulterioare făcute pe piaţa liberă.

„Dacă faci un împrumut de la rezerva de stat, trebuie să te gândeşti foarte bine, pentru că ştii că vei avea costuri mai mari. Prin urmare, cel mai bine este să încerci să te descurci singur, fără a apela la soluţii cu caracter excepţional”, a mai arătat directorul

Electrocentrale Galaţi.

În proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Economiei privind deblocarea pentru companii a unor stocuri din rezervele de stat se mai prevede şi o prelungire a termenului până la care companiile pot apela la aceste împrumuturi în materie primă.  Termenul iniţial, 31 octombrie 2011, va fi prelungit până la 31 mai 2012.

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.