Veniturile şefilor de societăţi edilitare (7)

Veniturile şefilor de societăţi edilitare (7)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Eugen Zaharia *

Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Ecosal, Administraţia Domeniului Public, Transurb. Sunt regiile şi societăţile controlate de Consiliul Local.  „Viaţa liberă” va prezentat, în serial, câţi bani încasează directorii acestor societăţi. Ordinea apariţiei a fost alfabetică. Astăzi, în ultimul episod al serialului, aflaţi veniturile lui Eugen Zaharia, directorul general al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare.

Social-democratul Eugen Zaharia, în vârstă de 60 de ani, conduce Administraţia Pieţelor Agroalimentare din 1992.

A făcut o pauză scurtă, de trei ani, în perioada 2005-2008, când conducerea Pieţelor a fost asigurată de liberalul Emil Popa.

Eugen Zaharia administrează pieţele agroalimentare din municipiul Galaţi şi, cu toate că le percepe comercianţilor chirii mai mici decât cele practicate în alte oraşe ale ţării, a încheiat anul 2009 cu profit.

„Anul trecut am realizat un profit brut de 1.928.894 de lei, din care 762.839 de lei vor fi dirijaţi către Consiliul Local, ca dividende”, a declarat directorul Pieţelor.

A făcut şi investiţii în 2009, cifrate la 5,4 milioane de lei. O cincime din suma totală, adică 1,2 milioane, a venit de la Consiliul Local şi a fost cheltuită pentru finalizarea pieţei din Ţiglina 1.

Municipalitatea nu subvenţionează această societate, ci îi oferă bani doar pentru investiţii.

Anul acesta, de exemplu, Eugen Zaharia aşteaptă fonduri de la Consiliul Local pentru a moderniza piaţa din Micro 39, urmând ca de la anul banii să fie dirijaţi cu prioritate către piaţa din Micro 17.

În 1992, când Eugen Zaharia a fost învestit în funcţia de director general, Administraţia Pieţelor Agroalimentare avea 13 salariaţi şi 24 de contracte de închiriere cu diverşi comercianţi.

Acum, numărul de angajaţi s-a mărit de 20 de ori, iar volumul contractelor a crescut de aproape 100 de ori.

„În prezent, avem 253 de angajaţi, 850 de contracte de închiriere a spaţiilor comerciale şi 1.500 de contracte de închiriere a locurilor de vânzare”.

„În medie, fiecare deţinător de spaţiu comercial are patru angajaţi, iar fiecare deţinător de loc de vânzare are trei angajaţi”.

„Asta înseamnă că toţi aceşti comercianţi au 7.900 de oameni în sistem”, a spus Eugen Zaharia.

Directorul Pieţelor ia leafă şi de la Apaterm

Sursele „Viaţa liberă” indică faptul că, în prezent, Eugen Zaharia ridică o leafă de 7.600 de lei pe lună de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare.

Timp de câteva luni, în 2008 şi în 2009, a avut un venit mai mare, care a oscilat între 10.000 şi 14.000 de lei pe lună.

Eugen Zaharia contrazice aceste cifre. „Până anul trecut, când Consiliul Local a plafonat salariile directorilor de societăţi edilitare, aveam un salariu brut de 5.400 de lei”.

„Celorlalţi directori, care aveau salarii mai mari decât mine, li s-a tăiat ceva”.

„Mie, în schimb, mi-a crescut salariul cu 74 de lei, până la 5.474 de lei pe lună”.

„Am pierdut doar sporul de vechime, de 25 la sută, şi sporul de conducere, de 50 la sută”, a afirmat Eugen Zaharia.

Dacă adăugăm aceste două sporuri la salariul invocat de el, de 5.400 de lei, rezultă un plus de 4.050 de lei şi ne apropiem de sumele prezentate mai sus.

Să mai spunem că anul trecut, în luna iulie, directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare a ridicat o bonificaţie de 32.000 de lei. El susţine, însă, că prima a fost de 21.896 de lei, în valoare brută.

După ce Consiliul Local i-a diminuat salariul, directorul Pieţelor a început să-şi completeze veniturile lunare cu încă o leafă bugetară, de la Apaterm, societate controlată tot de Consiliul Local şi condusă tot de un social-democrat.

„După ce am rămas fără sporuri, am găsit o soluţie de compensare: m-am angajat la Apaterm”, a recunoscut Eugen Zaharia.

La unitatea de termoficare este încadrat din februarie 2009, cu un salariu lunar de 3.600 de lei.

Ce face pentru aceşti bani ne spune chiar directorul Apaterm, George Cubasa.

„Domnul Zaharia lucrează la Apaterm pe postul de consilier al meu. Este un drept legal de a-mi alege consilierii personali”, a afirmat, săptămâna trecută, George Cubasa.

Ieri, Eugen Zaharia a detaliat atribuţiile sale la Apaterm. „În 1995, pentru jumătate de an, eu am fost directorul general al Regiei Domeniului Public, care îngloba mai multe servicii publice, inclusiv termoficarea”.

„Atunci am reuşit performanţa de a avea cea mai mică datorie către producătorul de agent termic Electrocentrale Galaţi”.

„Acum am nişte idei pe care i le împărtăşesc domnului Cubasa, iar el le aplică”, a spus Eugen Zaharia.

L-am întrebat ce fel de idei îi împărtăşeşte lui George Cubasa din moment ce Apaterm a încheiat anul 2009 cu o pierdere de peste 35 de milioane de lei, are creanţe de aproape 150 de milioane de lei şi datorii de circa 382 de milioane de lei.

„Din păcate, administraţia locală nu are posibilitatea să îi vireze societăţii Apaterm banii pe care ar trebui să îi primească, potrivit legii”, a fost răspunsul lui Eugen Zaharia.

Amintim că schimbul este reciproc. Tot din februarie 2009, directorul Apaterm, George Cubasa, este angajat la Administraţia Pieţelor Agroalimentare pe un salariu lunar de 3.700 de lei.

„Acolo lucrez ca expert cadastru-geodezie. Au avut nevoie şi au nevoie în continuare de lucrări care reprezintă planuri pe obiectivele pe care le desfăşoară pe investiţii”, a explicat George Cubasa.

De la Pieţe încasează un salariu şi directorul general al unei alte societăţi controlate de Consiliul Local.

Este vorba de liberala Angela Ivan, de la Administraţia Zonei Libere Galaţi.

Ea este angajată la Pieţe din martie 2010, pe o leafă lunară de 3.416 lei, bani pentru care oferă consultanţă la dezvoltarea unei pieţe agroalimentare transfrontaliere.

„Noi lucrăm acum pe deschiderea, chiar şi în Zona Liberă, a unei pieţe de gross şi să se meargă pe importurile din Republica Moldova, Ucraina”.

„Să vedem în ce măsură putem dezvolta pe zona respectivă o zonă de interes agroalimentar. Avem un proiect de genul acesta”, a declarat Angela Ivan, fără a putea preciza termenul în care se va concretiza acest proiect.

Revenind la directorul Pieţelor, Eugen Zaharia, trebuie să spunem că el mai are o sursă de venit, însă privată.

Din iunie 2009, încasează 1.000 de lei pe lună de la o instituţie financiară nebancară, Interomega IFN SA.

„La Interomega am nişte acţiuni şi încasez sume din dividende”, a spus Zaharia.

În prezent, salariul minim de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare este de 600 de lei, iar salariul mediu ajunge la 1.432 de lei.

Citit 3286 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.