Dispar firmele "patronilor invizibili" din Galați. Companiile cu acțiuni la purtător se desființează

Dispar firmele "patronilor invizibili" din Galați. Companiile cu acțiuni la purtător se desființează
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Peste 200 de firme cu acțiuni la purtător vor fi radiate, la nivel național, după ce au depășit termenul legal pentru a-şi declara adevărații acționari. Cele mai multe dintre ele se află în faliment sau în insolvență, iar printre ele se află inclusiv multe dintre firmele pe care omul de afaceri gălățean Cătălin Chelu le-a folosit pentru a-și controla controversatul imperiu financiar.

Deşi acţiunile la purtător permit o tranzacţionare rapidă a companiilor, ele se pot dovedi şi un paravan în spatele căruia se pot pune la cale infracţiuni economico-financiare, se pot ascunde averi ilicite sau se poate interveni în achiziţiile publice. În situații extreme, astfel de companii pot fi folosite inclusiv pentru a finanța activități teroriste.

Așa se face că, la nivelul Uniunii Europene, au fost inițiate normative contra spălării banilor și pentru combaterea finanțării terorismului, iar România a transpus aceste măsuri prin Legea nr. 129/2019. Potrivit legii, în 18 luni de la adoptare - termen împlinit în luna ianuarie 2021 - societățile cu acțiuni la purtător se radiază la cererea oricărei persoane interesate sau a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Potrivit datelor obținute de Europa Liberă, la sfârșitul lunii iulie mai existau, la nivel național, 206 firme cu acțiuni la purtător care nu s-au conformat legii, ele urmând să fie lichidate pe cale judecătorească, la cererea ONRC, care a început deja să trimită notificări în acest sens.

Cele mai multe societăți cu acțiuni la purtător se mai aflau în București - 75 de firme, Constanța - 26 de firme și Galați - 17 firme. Urmau Ilfov, cu 14 firme, Maramureș - 8 firme, Sibiu - 7 firme, restul societăților cu acțiuni la purtător fiind distribuite disparat în alte județe din țară.

Filiera gălățeană

Chiar dacă, teoretic, societățile cu acțiuni la purtător asigură o "invizibilitate" a deținătorilor acestora, multe dintre ele au lăsat urme prin activitățile desfășurate. Iar în multe cazuri vom da de suveicile de firme folosite de Cătălin Chelu, firme care au fost implicate în scandaluri de notorietate legate de activitatea SIF-urilor sau de preluarea unor societăți din țară, precum Electroargeș, Argus sau Alprun.

După cum se știe, Cătălin Chelu a murit, în condiţii nu foarte clare, în Iordania, în decembrie 2014, după ce a fugit din ţară pentru a scăpa de condamnarea la închisoare în dosarul "Mită la MAI", în care a fost acuzat de tentativă de mituire a fostului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu. În urmă au rămas, totuși, afaceri de zeci de milioane de euro, constituite de Cătălin Chelu sau prin interpuși cu ajutorul unor companii care figurează și acum ca societăți pe acțiuni la purtător.

Desigur, fiecare din moștenitorii sau foștii parteneri de afaceri ai lui Cătălin Chelu a încercat să prindă câte o parte din averea lăsată în urmă de fostul afacerist. Acum, în urmă, ca firme cu acțiuni la purtător - specializate în "alte intermedieri financiare" - au rămas doar societăți în faliment sau insolvență, firme paravan înglodate în datorii: Alfaline SA, Bran Oil SA, Cibrosat SA, Galfinband Automatizări SA, Ghechis SA, Goras Consulting SA, Libron Consulting SA, Mattera Com SA, Prosanio SA, Revan Com SA, Scop Line SA, Zorder Big SA.

Practic, sunt "schelete" pe care este puțin probabil să le revendice cineva, afaceri ale lui Cătălin Chelu cărora Registrul Comerțului "le va pune cruce" după ce au fost folosite în "intermedieri financiare" mai mult sau mai puțin necurate...

Interesant, totuși, este că unele dintre fostele firme controlate de Cătălin Chelu, precum City Invest SA, Delmato Grup SA, Groval Trade SA, mai figurează ca fiind în funcțiune în evidențele ONRC. Semn că, în umbra lui Chelu, nu au fost toate socotelile încheiate...

Nu în ultimul rând, pe lista companiilor gălățene cu acțiuni la purtător mai figurează I.B.S. Errand SA, cu domenii de activitate anexe transporturilor, care și-a întrerupt activitatea în 2009, precum și firma SONAC Ingredients SA, care a servit, se pare, unui buf în comerțul cu cereale, în 2018, când a și fost înființată, după care a fost lăsată în stare vegetativă, teoretic în funcțiune, dar fără niciun fel de activitate.

Afaceri "anonime" celebre

Dincolo de afacerile amintite mai sus, pe lista societăților cu acțiuni la purtător se mai găsesc și alte afaceri sau personaje de rezonanță națională. Unele mai au legătură cu Galațiul, precum Grampet SA, firmă ce i-a avut drept acționari inițiali pe omul de afaceri Gruia Stoica și partenerul acestuia de afaceri, Vasile Didilă. Ambii au avut probleme cu legea, inclusiv condamnări la închisoare. Anul trecut, Grampet SA a raportat o cifră de afaceri de 25,7 milioane de lei, a avut pierderi de 4,7 milioane de lei și avea 54 de angajați.

Afaceri din umbră are și familia omului de afaceri Maricel Păcuraru, prin Societatea de Investiții și Garantare Phg SA, din domeniul imobiliar, precum și Strategies-Research-Investments International SA, ambele urmând a fi desființate de ONRC. În același timp, lista "patronilor din umbră" a fost, de-a lungul timpului, mult mai lungă. Celebre au fost firmele cu acțiuni la purtător Teldrum, de a cărei activitate se leagă numele lui Liviu Dragnea, dar "carieră" au făcut și firmele din Constanța deținute de Radu Mazăre. Tot "la purtător" au fost și afacerile din domeniul construcțiilor ale lui Nelu Iordache, dar și afacerile Gelsor Capital Market SA, administrată de Sorin Ovidiu Vîntu, intrată în "întrerupere temporară de activitate".

Citit 4241 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.