Ce surse de finanțare folosesc IMM-urile pentru dezvoltarea afacerilor

Ce surse de finanțare folosesc IMM-urile pentru dezvoltarea afacerilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Autofinanțarea este soluția pentru mai bine de jumătate dintre IMM-uri (51,08 la sută) pentru dezvoltarea afacerilor, se arată în Carta Albă a IMM-urilor, ediția 2021, realizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte și patronatele gălățene.

Demn de remarcat este că doar 17,03 la sută dintre întreprinderi au obținut credite bancare, în timp ce 14,16 la sută au recurs la credit furnizor. Fondurile nerambursabile au fost o soluție de finanțare a afacerilor pentru 13,8 la sută dintre IMM-uri, iar 9,86 la sută au utilizat leasingul.

Ca tendință generală, în contextul complex generat de pandemia de COVID-19, întreprinzătorii iau în calcul creșterea sumelor atrase din fonduri europene (31,72 la sută). Autofinanțarea va rămâne de bază pentru 46,59 la sută dintre IMM-uri, iar creditele bancare sunt o opțiune pentru 16,31 la sută dintre întreprinderi.

Dincolo de acest tablou general, există o serie de diferențe a preferințelor pentru modalitățile de finanțare, în funcție de apartenența regională.

De exemplu, IMM-urile din Regiunea Vest consemnează o pondere mai ridicată a firmelor care s-au autofinanțat (71,88 la sută), în timp ce Regiunea Nord Est prezintă o pondere mai mare (26,40 la sută) a întreprinderilor care au apelat la credite bancare.

La nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte și Galațiul, alături de Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău, sunt cele mai multe unități economice care apelează într-o proporție mai mare la credit furnizor (25 la sută) și la credite garantate cu fonduri de garantare (16,67 la sută).

În același timp, în Regiunea Sud-Est, autofinanțarea rămâne soluția aleasă cel mai frecvent de 56,25 la sută dintre IMM-uri, iar creditele bancare sunt o soluție pentru 22,92 la sută dintre întreprinderi. Fondurile nerambursabile au fost considerate o soluție pentru 12,5 la sută dintre întreprinderile din regiunea noastră.

Dincolo de aceste procente, strict la nivelul județului Galați, companiile înregistrau, la sfârșitul lunii august, credite în valoare totală de 1.922,8 milioane de lei, din care valoarea creditelor în moneda națională era de 1.416,5 milioane de lei, iar valoarea creditelor în valută era în echivalentul a 506,3 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de BNR.

Pe partea de disponibilități la vedere și depozite la termen, agenții economici gălățeni aveau în conturi 1.750,3 milioane de lei. Mai exact, în moneda națională agenții economici dispuneau de 1.224,4 milioane de lei (disponibilități la vedere – 977,5 milioane de lei, depozite la termen sau rambursabile după notificare – 246,9 milioane de lei). În valută, rezervele totalizau 525,9 milioane de lei (disponibilități la vedere – 388,8 milioane de lei, depozite la termen sau rambursabile după notificare – 137,1 milioane de lei).

Citit 1018 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.