Producția de "oțel verde" va atrage la Galați noi tehnologii. Industria pe bază de hidrogen

Producția de "oțel verde" va atrage la Galați noi tehnologii. Industria pe bază de hidrogen
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Hidrogenul va revoluţiona industria grea, iar producţia de oţel va fi un promotor-cheie al hidrogenului şi va determina aplicarea sa la scară globală, apreciază Sanjeev Gupa, patronul GFG Alliance, din care face parte și Combinatul Siderurgic de la Galați. Declarația vine în contextul în care, la Glasgow, are loc summitul COP26 privind combaterea schimbărilor climatice.

În industriile grele, sectorul fierului și oțelului se situează, în prezent, pe primul loc în ceea ce privește emisiile de CO2 și pe locul doi în ceea ce privește consumul de energie. Asta în condițiile în care cererea de oțel din 2050 ar urma să fie dublă față de cea din 2012. Prin urmare, un plan bine definit pentru producția de oțel este esențial pentru atingerea obiectivelor de reducere a încălzirii globale, a subliniat Gupta.

Folosirea hidrogenului în locul cărbunelului ca agent reducător al minereului de fier, avânt ca subprodus apa, este cheia pentru o obținerea de ”oțel-verde”.

”Cu toate acestea, în prezent producţia de hidrogen este dificilă şi costisitoare. Fiecare etapă, de la depozitare până la lichefiere, transport şi revenirea la hidrogen gazos, creşte costul unei tone de hidrogen - pe lângă capitalul necesar tehnologiei şi infrastructurii. Însă, prin utilizarea hidrogenului pentru a produce ”oțel-verde” – greensteel, putem rezolva provocările legate de depozitare şi transport şi putem reduce costurile de producţie a hidrogenului la scară largă, utilizând energie regenerabilă şi găsind soluţii de depozitare în proximitatea oţelăriilor”, a explicat Sanjeev Gupa.

Acesta a precizat că, la combinatul de la Galați, sunt deja în derulare primele etape din această strategie.

”Până acum am investit semnificativ în lucrările de inginerie şi proiectare a tehnologiei cu care vom produce greensteel şi vom reduce emisiile de carbon. Ne propunem să dezvoltăm o instalaţie de reducere directă a fierului (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone pe an şi să instalăm două cuptoare electrice cu arc, susţinute de un amplu program de energie regenerabilă eoliană şi solară. Aceste investiţii vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oţel produsă cu până la 80 la sută, iar emisiile vor scădea la niveluri minime odată ce instalaţia DRI va funcţiona cu hidrogen în loc de gaz natural. Aşadar, există pilonii necesari transformării într-o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030”, a detaliat Sanjeev Gupta.

Patronul GFG Alliance a mai arătat că, odată definită producţia de hidrogen, avantajele sale depăşesc graniţele industriei de oţel, poziţionând Galaţiul şi întreaga Românie ca un centru european pentru industriile pe bază de hidrogen: în producţia de hidrogen la scară largă, tehnologia fuel cell, în cercetarea, dezvoltarea şi exportul de energie verde.

Citit 2891 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 17:42

3 comentarii

 • postat de Un observator.
  Luni, 08 Noiembrie 2021 13:19
  89.137.136.***
  Sunteti un visator domnule Gupta!Dati niste termene de investitii,pana nu moare economic Galatiul!?
  0
  13
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 08 Noiembrie 2021 06:45
  5.13.196.***
  0 lei/euro investitii reale si palpabile in siderurgia din Galati, care sa asigure continuitatea pe termen scurt si mediu a fluxului cald. Cum vor sa asigure productia de otel, cand au un singur furnal functional, reparat acum aproximativ 10 ani, cu necesitatea tot mai apropiata de o reparatie capitala, care ar dura un an si jumatate? Turnarea continua - la fel, se repara din mers...podurile rulante cad singure...Au redecorat in albastrul Liberty numai fatada cladirii turn de birouri - nici macar aici nu au reusit sa duca pana la capat "investitia"...
  3
  24
  Raportează
 • postat de Siderurgist
  Luni, 08 Noiembrie 2021 02:59
  92.80.251.***
  Pai și tata Bors o sa participe și el?o sa facă afaceri cu otel eco?
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.