Mii de IMM-uri gălățene, încă neconectate la serverele ANAF

Mii de IMM-uri gălățene, încă neconectate la serverele ANAF
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Contribuabilii mici și mijlocii mai au la dispoziție doar două săptămâni pentru a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Dat fiind faptul că termenul-limită de conectare a AMEF este 30 noiembrie, agenții economici din Galați ar fi bine să nu lase aceste proceduri pe ultima sută de metri, pentru a evita eventualele probleme ce ar putea fi generate de un număr mare de solicitări. Dar la fel de importantă este evitarea penalizărilor aferente neconectării AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF.

"În vederea evitării supraaglomerării personalului implicat în proximitatea termenului-limită din data de 30.11.2021, vă încurajăm să dispuneți măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor la care facem referire", îi îndemna Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați pe agenții economici gălățeni, încă de luna trecută.

La solicitarea ziarului ”Viața liberă”, am aflat de la AJFP Galați care este în prezent situația aparatelor de marcat electronice fiscale instalate pe raza județului Galați și conectate la sistemul informatic național.

Astfel, potrivit situațiilor centralizate până la data de 8 noiembrie a.c., în județul Galați au fost conectate la sistemul informatic un număr de 8.589 de aparate de marcat electronice fiscale din totalul de 15.279 de aparate de marcat instalate, ceea ce reprezintă un procent de 56 la sută.

Trebuie însă precizat că, în aceste evidențe, sunt cuprinși și marii contribuabili. La acest nivel sunt 821 de aparate de marcat conectate din totalul de 885 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 93 la sută.

Din păcate, la nivelul contribuabililor mici și mijlocii, gradul de conectare este sensibil mai mic, în ciuda faptului că timpul pentru derularea procedurii s-a scurtat considerabil.

În cazul contribuabililor mijlocii, sunt 948 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 1.298 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 73 la sută.

În cazul contribuabililor mici, sunt 6.820 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 13.096 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 52 la sută.

Altfel spus, riscul unor potențiale penalizări la nivelul contribuabililor mici și mijlocii din cauza nerespectării termenului de conectare a caselor de marcat la serverele ANAF crește pe zi ce trece.

Dincolo de latura coercitivă a normelor fiscale, agenții economici trebuie să țină cont, în primul rând, de avantajele de care vor beneficia prin conectarea caselor de marcat la serverele ANAF. Cel mai mare avantaj este că firmele în cauză vor scăpa de corvoada depunerii periodice a unor declarații, rezultând o simplificare a obligațiilor declarative, în condițiile realizării cu succes a procesului, și transmiterea datelor complete.

Legat de aceste proceduri, mai trebuie știut că, în situația în care casele de marcat fiscale sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice, deținătorii au obligația completării și transmiterii declarației F4110, până la termenul anterior menționat. Declarația F4110 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe site-ul ANAF în secțiunea Servicii online - Descărcare Declarații şi se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.

AJFP Galați precizează că nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei.

Pentru informații privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta "Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF", disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online - Aparate de marcat electronice fiscale, unde există și un formular unic de contact. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60, sau structurile de asistență pentru contribuabili, din cadrul AJFP Galați.

Citit 1485 ori Ultima modificare Marți, 16 Noiembrie 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.