Salariul mediu din Galați l-a depășit pe cel din Constanța. Mai puțini angajați, dar mai bine plătiți

Salariul mediu din Galați l-a depășit pe cel din Constanța. Mai puțini angajați, dar mai bine plătiți
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dintre cei 5.688.000 de salariați înregistrați la nivel național la sfârșitul lunii august, doar aproximativ 576.500 erau din Regiunea Sud-Est, din care face parte și Galațiul, rezultă din datele centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, veniturile medii salariale la nivel regional rămân sensibil sub media pe țară, diferențele fiind chiar și mai accentuate între județe.

Chiar dacă în cursul acestui an a fost înregistrată, pe ansamblu, o creștere a numărului de salariați la nivelul Regiunii Sud-Est, asta nu înseamnă că evoluția la nivelul județelor componente - Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Vrancea și Buzău - a fost una omogenă. Se simte diferența de potențial economic, dar în același timp acesta nu asigură automat și salariile cele mai mari.

Una dintre surprize, la nivelul Regiunii Sud-Est, este că, deși Constanța este cel mai dezvoltat județ din punct de vedere al mediului de afaceri, el este depăşit de Galați la nivelul salariilor medii obținute. Astfel, potrivit datelor INS, în timp ce la Galați salariul mediu nominal brut a fost, în luna august, de 5.305 lei, în județul Constanța se câştigă doar 5.123 de lei.

În ceea ce privește salariile nete, media în județul Galați a fost de 3.255 de lei, în timp ce la Constanța, după achitarea tuturor obligațiilor fiscale legate de salarii, un angajat a rămas în portofel cu 3.133 de lei, diferența fiind astfel de 122 de lei.

Aceste rezultate se înregistrează în condițiile în care numărul de salariați a cunoscut o creștere mai accelerată la Constanța decât la Galați. Astfel, dacă la Galați, la sfârșitul lunii august 2021, erau 119.803 salariați, cu 1.235 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, în județul Constanța s-a ajuns la 190.252, cu 4.934 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste diferențe, inclusiv la nivel salarial, pot fi explicate prin ponderea pe care, în perioada sezonului estival, sectorul Horeca o are în economia Constanței. Prin urmare, în perioada următoare este de așteptat ca în Constanța să mai scadă numărul de angajați, dar salariile medii nete să mai recupereze din diferența față de Galați.

Cert este că ambele județe mai au mult de recuperat față de salariul mediu brut înregistrat la nivel național, care a fost în august de 5.688 de lei, ceea ce corespunde unui salariu mediu net de 3.487 de lei, cu 232 de lei peste salariul mediu net din Galați.

Diferențele sunt și mai mari în cazul celorlalte județe din Regiunea Sud-Est, niciunul nereușind să treacă de ștacheta de 100.000 de angajați și nici de nivelul de 3.000 de lei al salariului mediu net. Potrivit ultimelor date prezentate de DJS Vrancea (valabile la sfârșitul primului trimestru - n.r.), numărul de salariați era de aproape 61.000 de persoane, iar salariul mediu net de 2.742 de lei, departe de Galați și Constanța.

Pe de altă parte, Tulcea, deși avea, la sfârșitul lunii august, doar 48.678 de salariați, înregistra un salariu mediu net de 2.829 de lei. Vecinii din Brăila, cu 86.483 de salariați, au ajuns la un salariu mediu net de 2.806 lei, iar în Buzău, unde sunt 70.669 de salariați, salariul mediu net era de 2.699 lei, cel mai mic din Regiunea Sud-Est.

Dincolo de media salariilor nete la nivel județean, trebuie ținut cont că, pe domenii de activitate, diferențele pot fi mari. De exemplu, deși la nivelul județului Galați avem un salariu mediu net de 3.255 de lei, angajații din agricultură și pescuit, precum și cei din industrie și construcții se află sub acest nivel, cu salarii nete de doar 2.287 de lei, respectiv, 3.095 de lei. În schimb, angajații din zona serviciilor sunt peste media județeană, cu un salariu mediu net de 3.376 de lei.

Citit 5464 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.