O treime din veniturile din TVA rămân neîncasate

O treime din veniturile din TVA rămân neîncasate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România se află din nou pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE), care arată, de asemenea, că ţara noastră şi-a adâncit în 2019 pierderile din TVA, cu şase miliarde de lei, faţă de anul precedent. Potrivit CE, cele mai mici deficite de încasare a TVA din UE s-au înregistrat în 2019 în Croaţia (1 la sută), Suedia (1,4 la sută) şi Cipru (2,7 la sută), iar cele mai mari în România (34,9 la sută), Grecia (25,8 la sută) şi Malta (23,5 la sută).

"Deficitul de încasare a TVA al României s-a înrăutăţit în 2019, ajungând la 35,16 miliarde de lei, după o ameliorare în 2018 faţă de 2017. Practic, bugetul României nu colectează peste o treime din TVA cuvenită sau 3 la sută din PIB, însemnând circa jumătate din deficitul pe care se estimează că bugetul îl va avea în acest an. Cred că se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF", a explicat Daniel Anghel, partener PwC România.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA.

În ultimii doi ani, ANAF a făcut o serie de pași în sensul implementării unui pachet de digitalizare a instituției, însă rămâne de văzut care vor fi efectele concrete ale acestuia.

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate şi cele efectiv încasate la bugetele statelor. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative sau obţinerea de avantaje fiscale necuvenite.

Citit 964 ori Ultima modificare Marți, 07 Decembrie 2021 02:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.