Companiile gălățene - datorii mai mari la bănci, dobânzi în creștere

Companiile gălățene - datorii mai mari la bănci, dobânzi în creștere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expunerea companiilor gălățene prin împrumuturile contractate la bănci tinde să fie tot mai mare, în condițiile în care anul 2022 se anunță unul destul de turbulent în ceea ce privește evoluția dobânzilor. Creșterea generală a prețurilor pune presiune inclusiv pe costul creditelor, astfel că firmele care s-au împrumutat vor avea de suportat costuri din ce în ce mai mari.

La nivelul pieței bancare gălățene, în noiembrie 2021 se înregistrau credite totale de 4,9 miliarde de lei, din care 2,25 miliarde de lei era valoarea împrumuturilor contractate de companii, rezultă din datele centralizate de BNR. Demn de remarcat este că, față de luna precedentă, îndatorarea firmelor gălățene a crescut cu 39,5 milioane de lei, iar față de aceeași perioadă a anului precedent, împrumuturile au crescut cu nu mai puțin de 306,5 milioane de lei!

Gradul de îndatorare a firmelor este dictat de evoluția generală a economiei. "Costurile de producție (47 la sută), cheltuielile cu personalul (44 la sută), disponibilitatea forței de muncă calificate (38 la sută), concurența și lipsa cererii (34 la sută) sunt cele mai presante probleme identificate de companii. Se remarcă clasarea costurilor de producție în topul celor mai prezente probleme întâmpinate de firme, generate de creșterea semnificativă a prețurilor în industria energetică, dar și de majorarea cotațiilor materiilor prime și materialelor, ca urmare a perturbărilor ce vizează lanțurile de aprovizionare și de producție la nivel global, precum și de incertitudinile privind evoluția pandemiei", se arată în ultimul "Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare", realizat de banca centrală.

În mod particular, pe piața bancară gălățeană, companiile au avut tendința de a se orienta spre creditele în moneda națională, acestea acoperind, de altfel, cea mai mare parte a împrumuturilor înregistrate la nivelul agenților economici.

Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, agenții economici gălățeni înregistrau credite în moneda națională în valoare de 1.686 milioane de lei, cu 59,7 milioane de lei mai mult față de luna precedentă și cu 255,9 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește creditele în valută, la sfârșitul lunii noiembrie 2021 erau consemnate credite în echivalentul a 572 milioane de lei contractate de agenții economici, în scădere cu echivalentul a 18,6 milioane de lei față de luna precedentă, dar cu 52,6 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Una dintre provocările cu care se vor confrunta firmele în perioada următoare sunt presiunile inflaționiste, avertizează BNR. "Presiunile asupra cursului de schimb al leului față de euro s-au amplificat în perioada recentă, pe fondul tensiunilor politice interne, precum și ca urmare a unor episoade de volatilitate pe piețele financiare internaționale, declanșate de îngrijorările investitorilor legate de evoluția pandemiei și impactul acesteia asupra economiei, de criza energetică, precum și de blocajele în lanțurile de aprovizionare și producție", se arată în studiul BNR.

Cele mai afectate de deprecierea monedei naționale sunt companiile importatoare, care în proporție de 64 la sută au indicat un impact negativ mediu sau ridicat asupra situației financiare în eventualitatea modificării cursului de schimb în această direcție.

În acest context, de o importanță deosebită sunt metodele de protecție împotriva fluctuațiilor cursului de schimb (hedging). Conform sondajului, circa 24 la sută dintre companii au expuneri la riscul valutar, însă, din păcate, nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia, proporția atingând peste 53 la sută în cazul companiilor importatoare.

Primele ajustări ale dobânzilor la credite le vom vedea, cel mai probabil, chiar din prima parte a lunii ianuarie 2022. Pe 10 ianuarie este programată o nouă ședință de politică monetară a BNR, așteptările în piață fiind de creștere a dobânzii-cheie, în prezent de 1,75 la sută, cu 0,25 la sută sau chiar 0,50 la sută. Această dobândă dictează, practic, trendul general al dobânzilor practicate de instituțiile bancare.

Citit 998 ori Ultima modificare Joi, 06 Ianuarie 2022 01:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.