Din cauza lipsei de comenzi şi a datoriilor, disponibilizări la Șantierul Naval Damen Mangalia

Din cauza lipsei de comenzi şi a datoriilor, disponibilizări la Șantierul Naval Damen Mangalia
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Șantierul Naval Damen Mangalia va disponibiliza 96 de salariați și va reloca alți 48, o decizie în acest sens fiind aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în cursul lunii decembrie. Decizia vine după ce, inițial, în luna noiembrie, AGA s-a opus acestor măsuri. Acționarul majoritar (51 la sută) al Șantierului Naval de la Mangalia este compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, aflată în subordinea Ministerului Economiei, dar controlul operațional aparține Grupului Damen.

Un fapt interesant este că, între cele două ședințe AGA, ministru al Economiei a devenit Florin Spătaru, cel care a fost manager de Resurse Umane și Afaceri Corporatiste în cadrul Damen, funcție pe care a deținut-o de-a lungul timpului și la SN Damen Galați și la SN Damen Mangalia.

În plus, mai trebuie precizat că, inițial, s-a luat în calcul disponibilizarea a 228 de angajați de SN Damen Mangalia, dar numărul a fost redus în urma negocierilor cu sindicatele și identificarea, cel puțin parțial, a unor soluții alternative.

Încă înainte de preluarea de către Damen, Șantierul Naval Mangalia se confrunta cu mari probleme din cauza lipsei de comenzi și a datoriilor acumulate de companie. La nivelul anului 2020, șantierul înregistra pierderi de 108 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 88,5 milioane de lei și un număr mediu de 2.107 salariați. Planurile erau de relansare a activității companiei prin construirea de nave off-shore, feriboturi sau nave tehnice, dar reculul generat în industria navală de pandemia de Covid-19 s-a resimțit și la nivelul șantierului din Mangalia, prin pierderea unor comenzi.

Citit 7736 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.