„Lista neagră” a datornicilor din economia gălăţeană

„Lista neagră” a datornicilor din economia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societăţile locale au acumulat peste 214 milioane de lei datorii la bugetul general consolidat al statului * Dintre acestea, 38 milioane lei vor fi aproape imposibil de recuperat, apreciază DGFP Galaţi * În topul datornicilor, cu restanţe de 30,3 milioane lei, figurează Ecological European Brakes SRL, intrată în insolvenţă * Afacerile necurate au lăsat găuri de milioane în bugetul de stat *

Firmele gălăţene au acumulat 214,3 milioane lei - adică peste 50 milioane de euro - datorii la bugetul general consolidat al statului, rezultă din datele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi.

Dintre acestea, cele mai multe plăţi restante - 156,8 milioane lei - sunt la bugetul de stat, urmate de datoriile la bugetul asigurărilor sociale (40,4 milioane lei).

Deloc de neglijat sunt însă şi cele 14,8 milioane lei datorii la fondul asigurărilor de sănătate, şi restanţele de 2,3 milioane lei la fondul de şomaj.

Restanţe la greu

Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în cazul firmelor intrate în insolvenţă. Pe primul loc la capitolul obligaţiilor restante se află Ecological European Brakes SRL, cu o sumă totală de 30,29 milioane lei.

Societatea, profilată pe afaceri cu produse petroliere, şi-a câştigat o tristă celebritate după ce, în urmă cu câţiva ani, în calitate de membră a Grupului Mondiala Holding Company, a intrat în vizorul inspectorilor fiscali pentru comiterea unor evaziuni fiscale de proporţii.

Cert este că, în prezent, societatea figurează la DGFP Galaţi cu debite de 12,4 milioane lei, în timp ce penalităţile şi majorările de întârziere sunt chiar mai mari, respectiv de 17,88 milioane lei.

Tot pentru afaceri încurcate cu produse petroliere a intrat în rândul firmelor intrate în insolvenţă şi Rompetrol Trading, cu obligaţii restante totale de 15,3 milioane lei.

Pe „lista neagră” se află nume cu rezonanţă şi din domeniul agro-alimentar. Cu datorii istorice figurează şi firma Contec SA (a nu se confunda cu Contec Foods Tecuci - n.r.), ce are de achitat către bugetul consolidat al statului peste 30,11 milioane lei, din care doar penalităţile sunt în valoare de 21,99 milioane lei. Alături de aceasta, cu datorii de 19,42 milioane lei, figurează şi Prollcef SA Şendreni.

Apele tulburi ale insolvenţei au ajuns şi în domeniul băuturilor acoolice. Astfel, SC Vinificaţie şi Băuturi SA figurează la catastif cu datorii de 14,68 milioane lei, în timp ce Nicorvin Tecuci SA are restanţe de 8 milioane lei.

În topul primelor zece firme intrate în inslovenţă care au şi mari datorii la stat se mai află SC Danyluk Impex SRL (14,68 milioane lei), societatea tecuceană de utilităţi publice Termsal SA (13,22 milioane lei), Dimofte SRL (9,28 milioane lei) şi Micmeto SRL (7,85 milioane lei).

Executare silită

În ceea ce priveşte firmele care încă mai stau în picioare, dar care au intrat în procedura de executare silită din cauza datoriilor, pe primul loc se află, cu 11 milioane lei, Marcatron SRL din Chiraftei, având ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor.

Pe locurile următoare în topul datornicilor se află societăţile comerciale HappyFer SA, cu restanţe de 5 milioane lei, şi Direct Autorom Com SRL, din Iveşti, ce are de achitat 4,73 milioane lei.

Afacerile cu combustibili s-au încurcat şi la Gasequip SRL, ce are de achitat către stat suma de 4,1 milioane lei. Cu datorii relativ mici dacă ne raportăm la vârful clasamentului, mai figurează şi societăţile Romnef SRL (2,99 milioane lei), Invest Imobiliare SA (2,66 milioane lei) şi Metal Grup Industrie SRL (2,34 milioane lei).

În „top 10” în ceea ce priveşte datoriile s-ar mai afla şi Unicom SA, însă pentru cele 2,32 milioane lei pe care le are de achitat a beneficiat de o amânare conform facilităţilor oferite societăţilor afectate de criza economico-financiare prin OUG nr.92/2009.

În privinţa perspectivelor de recuperare a datoriilor, DGFP Galaţi consideră că 38 milioane de lei au grad de recuperabilitate redus, dat fiind faptul că sumele aparţin unor firme intrate sau care au toate şansele să intre în insolvenţă.

Citit 2968 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.