În inima fostului abator de la Şendreni

În inima fostului abator de la Şendreni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrebarea este: merită sau nu să punem pe masă produse din carne de porc obţinute şi ambalate într-o fabrică aflată la doar câţiva kilometri de magazinul de la parterul blocului? Nu suntem noi cei care să vor spune „da” sau „nu”.

Totuşi, ca să vă oferim mai multe informaţii cu privire la modul în care sunt obţinute unele dintre aceste produse, am pătruns chiar în „inima” unor secţii ale fabricii Galco - fostul abator de la Şendreni. Ghid ne-a fost directorul unităţii, Eugen Bordea.

Am aflat că fluxul de producţie este unul continuu, iar cei 230 de angajaţi sunt împărţiţi în echipe care lucrează în trei schimburi a câte 8 ore.

Un gurmand ar avea viaţă grea în frigidere

„Pe partea de producţie avem două secţii: cea de obţinere a preparatelor din carne fierte şi simplu sau dublu afumate şi cea de obţinere a preparatelor crud-uscate. Fabrica noastră este dotată cu utilaje de înaltă performanţă, achiziţionată de la firme de renume. Avem un personal foarte bine calificat, capabil să facă faţă oricărei provocări pe care ne-ar putea ridica-o piaţa”, ne spune Eugen Bordea.

Chiar aşa o fi? Am intrat şi am văzut cu ochii noştri. De piatră să fii şi tot ar fi greu să nu ţi se facă poftă! La temperaturi cuprinse între 2 şi 4 grade (ca în frigiderul de acasă) aşteaptă să plece spre galantare batoane de parizer, şunci, tobe, crenwurşti etc. Nici în depozitul de afumături nu prea te poţi abţine să nu-ţi plouă în gură.

Aţi simţit cu siguranţă mirosul despre care vorbim atunci când aţi intrat într-un magazin de mezeluri proaspăt aprovizionat. Când am gustat, ne-am amintit despre remarca omului de afaceri Gheorghe Caruz cu privire la gustul bun pe care l-a dar Dumnezeu cărnii.

Specialiştii veghează la „naşterea” mezelurilor

Camera îngheţată în care se obţin produsele arată ca o farmacie din inox. „Aici, ca şi în restul fabricii, toată lumea trebuie să-şi facă treaba impecabil. Indiferent cine ar greşi, calitatea produsului finit ar avea de suferit”, e de părere Eugen Bordea.

Directorul de producţie Nicolae Dragu ne spune că, în funcţie de fiecare zi a săptămânii, cerinţele pieţei de mezeluri sunt altele.

„Spre exemplu, joia livrăm şi până la 1.000 de kilograme de cabanos şi ar putea apărea şi cerinţe suplimentare, aşa că trebuie să fim pregătiţi, să avem o marjă de siguranţă”.

„Fără 3 ani de experienţă, nu cred că cineva ar putea face ceea ce fac eu acum. Eu am 20 de ani în spate şi momentan supervizez activitatea a circa 100 de oameni”, mai spune directorul de producţie.

Citit 5334 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.