Rusia, retrogradată la categoria „junk” pe piețele financiare. Ţară nerecomandată pentru investiții

Rusia, retrogradată la categoria „junk” pe piețele financiare. Ţară nerecomandată pentru investiții
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), spunând că sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia, transmite Reuters.

Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.

Invazia a dus la o serie de acţiuni de credit şi avertismente privind impactul sancţiunilor asupra economiei ruse. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria "junk", iar Moody's a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

Miercuri, Fitch a retrogradat Rusia la "B", de la "BBB", şi a plasat ratingul sub supraveghere, cu implicaţii negative. Şi Moody's a retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la "B3", de la "Baa3". "Severitatea sancţiunilor internaţionale, ca răspuns la invazia militară a Ucrainei de către Rusia, sporește incertitudinile privind riscurile de stabilitate macrofinanciară, reprezintă un şoc imens pentru fundamentele de credit ale Rusiei şi ar putea submina capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile", se arată în comunicatul Fitch.

Moody's apreciază că domeniul de aplicare şi severitatea sancţiunilor au fost mult peste aşteptările iniţiale ale agenţiei şi vor avea implicaţii asupra ratingului de credit".

Pe fondul acestei evoluții, rubla s-a depreciat şi mai mult joi, atingând un nivel record faţă de dolar şi euro. Joi dimineaţă, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar şi 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10 la sută faţă de dolar şi cu peste 7 la sută faţă de euro. De când trupele rusești au intrat, pe 24 februarie, în Ucraina, rubla s-a depreciat cu aproape 30 la sută faţă de dolar, iar analiştii cred că în viitor cursul de schimb va rămâne extrem de volatil. Guvernul a ordonat exportatorilor ruşi să convertească în ruble 80 la sută din veniturile lor în valută, pentru a sprijini moneda locală.

Tranzacţiile la Bursa de la Moscova rămân în mare parte închise joi, a patra zi de restricţii ordonată de Banca Centrală a Rusiei.

Citit 1344 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2022 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.