„Situație fără precedent” la Liberty Galați. Combinatul Siderurgic, afectat de războiul din Ucraina

„Situație fără precedent” la Liberty Galați. Combinatul Siderurgic, afectat de războiul din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Industria siderurgică europeană se confruntă cu efecte severe, după ce războiul din Ucraina a perturbat lanțurile de aprovizionare cu materii prime. La nivelul grupului Liberty Steel, oțelăria de la Ostrava (Cehia) a anunțat deja creșteri de prețuri la produsele din oțel, în timp ce Combinatul Liberty Galați admite că industria siderurgică se confruntă cu o "situație fără precedent".

Întreruperea fluxurilor de materii prime, în ceea ce privește atât importul cât și exportul, creează dificultăți în lanțurile de aprovizionare, cu efect multiplicator asupra unităților de producție din România. Tranzitul de materii prime și produse (import/export) pentru/dinspre Federația Rusă sau Ucraina este perturbat atât din perspectiva contextului sancțiunilor, cât și a riscurilor din zonele de conflict.

Piața europeană a oțelului resimte din plin șocurile, iar acest lucru se vede deopotrivă prin creșterile de prețuri la materiile prime care mai sunt disponibile, dar și la produsele finite. Practic, cererea de oțel este mare, dar oțelăriile europene reușesc cu greu să satisfacă această cerere.

Rusia și Ucraina erau furnizori importanți pe piața europeană de cocs, minereu de fier și produse semifabricate din oțel, folosite ca materie primă în industrie. Războiul a dat peste cap aceste lanțuri de aprovizionare și de producție.

De exemplu, potrivit datelor din piață, cărbunele de cocsificare a depășit 500 dolari pe tonă, reprezentând o creștere cu 20 la sută în comparație cu tarifele de acum câteva săptămâni. Astfel de creșteri vin după ce, oricum, industria siderurgică era pusă în dificultate de creșterea prețurilor la energie.

Efecte la nivelul Grupului Liberty Steel

Desigur, Combinatul Siderurgic Liberty Galați nu poate rămâne în afara acestui context economic. Încă de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, blocajele din economie au pus la îndoială ”tradiționalele” lanțuri de aprovizionare globale, iar actuala criză generată de războiul din Ucraina vine să afecteze și mai mult un ”ecosistem” industrial deja fragil.

Referitor la situația actuală, la solicitarea ”Vieții libere”, reprezentanții Liberty Galați au declarat: “Liberty Galați continuă să monitorizeze evoluția rapidă a situației din Ucraina, pentru a se asigura că planurile noastre de intervenție rămân eficiente. Continuăm să ne concentrăm pe asigurarea rezilienței lanțului de aprovizionare, precum și pe colaborarea strânsă cu clienții noștri pentru a gestiona această situație fără precedent.”

Pe de altă parte, conducerea Liberty Ostrava, celălalt pol important al Grupului Liberty, a anunțat deja creșteri de prețuri la produsele din oțel. Potrivit Eurometal, ce reunește producătorii europeni din siderurgie, oțelăria din Cehia a anunțat scumpiri de 125 EUR/t (136,71 USD/t) pentru produsele laminate plate și 175 EUR/t pentru produsele lungi și tubulare, invocând creșteri ale costurilor de producție legate de războiul din Ucraina.

Liberty Ostrava a subliniat riscul ca unii furnizori de materii prime să declare forță majoră la transporturi ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, alături de costuri mai mari ale energiei.

Desigur, atât Liberty Ostrava, cât și Liberty Galați, își desfășoară activitatea inclusiv pe baza unor rezerve de materii prime necesare în procesul de producție, rămâne însă de văzut dacă acestea vor reuși să atenueze eficient șocurile din piață. Per ansamblu, pe piața siderurgică, alternative la furnizorii din Rusia și Ucraina există la nivelul UE, în țări precum Cehia și Polonia, dar și capacitatea acestora este limitată.

Potrivit Eurometal, ofertele pentru livrarea în martie de laminate la cald au fost raportate în Europa Centrală ultima dată la 875-890 Euro/tonă franco fabrică, fără alte detalii. Surse din zona distribuției au conformat scumpirile, la niveluri de 100-120 euro/tonă pentru produsele plate. O problemă este, însă, de a face astfel de creșteri de prețuri predictibile pentru beneficiari.

Efecte în industria românească

În ceea ce privește efectele pe piața din România, în condițiile în care o serie de date privind procesele de producție sunt confidențiale la nivel de întreprinderi, putem să ne face doar o imagine de ansamblu.

De exemplu, în schimburile comerciale cu Rusia, la nivelul anului 2021, aproape toate bunurile importate, în valoare de 3 miliarde de euro, sunt materii prime. Peste jumătate din importuri (1,7 miliarde de euro) au fost reprezentate de păcura folosită în industria electrică și termică sau în rafinării, iar 142 milioane de euro au fost gazele.

La acestea se adaugă, însă, și importurile de cocs şi minereu de fier, indispensabile furnalelor din industria siderurgică, cum sunt cele de la Liberty Galaţi. Importurile de cocs din Rusia au fost de 125 milioane de euro în 2021, iar cele de minereu de fier s-au cifrat la 70 milioane de euro.

Ministerul Economiei și-a propus să gestioneze actuala situație prin intermediul unui grup de lucru din care fac parte reprezentanți din sectoarele industriale cu aport semnificativ la PIB-ul României, afectate de conflictul militar dintre Ucraina și Federația Rusă. În vedere se au efectele atât din perspectiva sancțiunilor impuse, cât și a blocajelor ce pot să apară în asigurarea unor fluxuri de produse la frontieră.

"La întâlnirea de la Ministerul Economiei, la care au participat principalele ramuri industriale direct afectate de izbucnirea conflictului militar, am reuşit să conturăm o imagine în concordanță cu nevoile reale din piață, astfel încât să putem acționa aplicat şi să venim în sprijinul acestora", a declarat recent ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a confirmat că a avut convorbiri inclusiv cu reprezentanții Liberty Steel Galați, fără a intra, însă, în detalii. De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Economiei ar urma să anunțe o serie de măsuri care să vină în sprijinul sectoarelor afectate.

Cum vor fi gestionate efectele conflictului din Ucraina, rămâne de văzut. Cert este că ne confruntăm cu o situație extrem de fluidă și în multe privințe chiar impredictibilă. Iar de capacitatea de adaptare la aceste provocări depinde nu doar industria siderurgică, ci întregul eșafodaj economic dependent de producția de oțel.

Oțelul rusesc, interzis pe piețele europene. Detalii

Citit 29813 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.