Crește valoarea beneficiilor sociale și a stimulentelor de muncă

Crește valoarea beneficiilor sociale și a stimulentelor de muncă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Odată cu majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR) cu 5,1 la sută, începând de la 1 martie, toate beneficiile sociale și stimulentele de ocupare a forței de muncă ce se raportează la acest indicator sunt majorate corespunzător.

Începând din acest an, Indicatorul Social de Referință se majorează anual, în fiecare lună martie, cu rata medie anuală a inflației, comunicată de Institutul Național de Statistică. Rata medie anuală a inflației este de 5,1 la sută, ceea ce înseamnă că valoarea ISR crește, de la 500 la 525,5 lei.

Stimulente majorate, prin AJOFM

Astfel, ca urmare a aplicării noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei. Prima de inserție, acordată absolvenților instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, crește și ea, de la 1.500 la 1.576 de lei. De asemenea, prima de inserție acordată angajatorilor pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate crește de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei, iar subvenția acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor se mărește de la 250 la 262 lei, informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați.

Instituția precizează că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

Se majorează și beneficiile sociale acordate prin AJPIS

Majorarea ISR afectează pozitiv și beneficiile sociale acordate prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați și care se raportează la acest indicator. Aceste beneficii sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați. 

Ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează de la 350 la 369 de lei (în cazul unui handicap grav) și de la 265 la 279 de lei (pentru handicap accentuat).

Citit 1400 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2022 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.