Oțelul "verde" generează locuri de muncă și tehnologii mai eficiente

Oțelul "verde" generează locuri de muncă și tehnologii mai eficiente
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Combinatul Liberty Galați va continua și în 2022 planul de recrutare sau de formare de noi angajați pentru platforma siderurgică, a declarat Mihaela Verdeș, manager pe Resurse Umane, în cadrul conferinței ZF/Liberty Steel "Industria românească: Investiții pentru un viitor verde".

"Anul trecut am avut un plan de a angaja 650 de persoane, am reuşit să facem acest lucru, ba, mai mult, am creat 100 de posturi noi, datorate automatizării şi digitalizării. În acest an, ne propunem aproximativ acelaşi plan de recrutare. Este destul de dinamic în cazul nostru, pentru că acoperim persoanele eligibile să se pensioneze şi acoperim şi posturile noi care apar. Practic, vorbim despre aproximativ acelaşi număr de persoane ca anul trecut", a declarat managerul de Resurse Umane al Liberty Galați, Mihaela Verdeș. Aceasta a subliniat că, dacă Liberty nu va găsi personalul necesar, va apela la programe interne. Mai mult, compania lucrează şi cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi are inclusiv ucenici pe care îi specializează.

O altă componentă importantă în formarea personalului din siderurgie este și Greensteel Academy, înființată în urma colaborării dintre GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel, și mediul academic, inclusiv Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

Un accent deosebit se pune pe formarea noilor generații de specialiști în siderurgie, mergând pe conceptul de "oțel-verde" (greensteel), obținut prin tehnologii mai prietenoase cu mediul. "Avem nevoie să ajutăm forţa de muncă să treacă de la a opera furnale clasice la a se specializa pentru cuptoare cu arc electric, de exemplu. Vor fi schimbări masive. Actuala forţă de muncă va avea joburi şi în viitor, trebuie doar să dobândească noi abilităţi, inclusiv digitale. (...) În Galaţi avem Greensteel Academy şi lucrăm îndeaproape cu instituţiile locale de educaţie", a precizat Gill Chambers, general manager al Greensteel Academy, în cadrul conferinței.

La rândul său, Gheorghe Bezman, liderul sindicatului Siderurgistul AMG, de pe platforma combinatului Liberty Galați, a subliniat necesitatea formării de noi generații de siderurgiști și a salutat inițiativele companiei de formare a angajaților în sensul stăpânirii noilor tehnologii de a produce oțel verde. "Noi, la Galaţi, avem nevoie de oamenii viitorului, oameni care trebuie să înţeleagă şi să stăpânească noile tehnologii de a produce oţel verde. Dacă nu ne transformăm, ştim cu toţii că nu vom mai putea rezista pe piaţă. Eu spun că ne închidem singuri dacă nu ne transformăm, suntem conştienţi de acest lucru, de importanţa transformării", a declarat liderul sindical.

Aceste evoluții în domeniul siderurgiei gălățene vin pe fondul unor importante investiții în retehnologizare și implementarea conceptului Greensteel, a arătat Paramjit Kahlon, CEO, Primary Steel and Integrated Mining, Liberty Steel Group. "Liberty Steel Group a cumpărat Liberty Galaţi în 2019 şi de atunci am repus compania pe picioare. Am investit circa 300 milioane de euro pentru a readuce Liberty Galaţi pe poziţia în care este în prezent. Când a avut loc achiziţia, compania producea aproape 1,8 milioane tone de oţel, anul acesta va produce mai mult de 2,3 milioane şi ţintim să ajungem la peste 3 milioane tone, în câţiva ani", a declarat managerul Liberty Steel, care a precizat că obiectivul este "să transformăm Liberty Galaţi din campion naţional la producţia de oţel într-un campion regional la producţia de oţel verde".

Liberty Steel și-a propus să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030, iar combinatul de la Galați să devină prima companie siderurgică europeană care atinge acest obiectiv.

Citit 1719 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2022 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.