Creditele restante „inundă” piaţa bancară

Creditele restante „inundă” piaţa bancară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii au acumulat împrumuturi neonorate de 349 milioane lei, de 16 ori mai mult decât la începutul crizei economice *

Creditele restante ale gălăţenilor au cunoscut, pe fondul crizei economice, o creştere abruptă. Astfel, după primele cinci luni ale acestui an, valoarea restanţelor acumulate de gălăţeni era de aproape 349 milioane lei, în timp ce în mai 2009 creditele neonorate erau de 182,14 milioane lei, rezultă din datele furnizate de BNR.

Creşterea este şi mai dramatică dacă o raportăm la aceeaşi perioadă din 2008, când creditele restante erau de doar 22 milioane lei! Altfel spus, în decurs de doar doi ani, restanţele gălăţenilor la plata creditelor au crescut de 16 ori!

Acest raport se înregistrează în condiţiile în care, în acest an, volumul total al creditelor este de 3,96 miliarde lei. Asta înseamnă că ponderea creditelor restante este de aproape zece la sută din împrumuturile acordate.

În structura creditelor, valuta devine din ce în ce mai puternică. Astfel, în timp ce creditele în lei erau la sfârşitul lunii mai de 1,73 miliarde lei, creditele în valută erau în echivalentul a 2,23 miliarde lei.

Ca distribuţie, agenţii economici aveau contractate credite în lei de 855,8 milioane lei şi credite în valută de 1,18 miliarde lei. La nivelul populaţiei, creditele în lei erau de 895 milioane lei, în timp ce creditele în valută erau în echivalentul a un miliard de lei.

În ceea ce priveşte destinaţia împrumuturilor, creditele de consum în lei (836 milioane lei) depăşesc cu mult creditele destinate locuinţelor (41,2 milioane lei). La împrumuturile în valută, lucrurile sunt ceva mai echilibrate.

Astfel, consumul a avut drept ţintă credite în valoare de 551 milioane lei, în timp ce pentru locuinţe au fost destinate credite în echivalentul a 426,7 milioane lei.

Viitorul nu sună prea bine dat fiind faptul că reducerea veniturilor bugetarilor şi creşterea generală a preţurilor se va reflecta inclusiv în capacitatea unor clienţi ai băncilor de a rambursa creditele.

Citit 1579 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.