Apă din Siret pentru fermierii gălățeni din nordul județului. Investiţii în infrastructura de irigații
Foto: Marian Calestru

Apă din Siret pentru fermierii gălățeni din nordul județului. Investiţii în infrastructura de irigații
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După cum ați putut afla recent din paginile cotidianului nostru, în județul Galați se vor investi aproape 100 de milioane de euro, în cadrul unui amplu și important proiect de modernizare a infrastructurii de irigații. Acesta are deja studiul de fezabilitate realizat, două etape majore de implementare și este finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În fapt, conform memoriului tehnic al obiectivului de investiție, este vorba despre schimbarea soluției de alimentare cu apă pentru o suprafață de 14.732 de hectare, ce aparține, din punct de vedere administrativ, comunelor Cudalbi, Drăgănești, Grivița și Matca, beneficiarul fiind ANIF - FTIF Galați. Suprafața amenajată în zonă cu infrastructură de irigații se învecinează cu râul Bârlad la vest, cu DJ 254, la sud, iar la nord cu localitățile Cudalbi și Matca, dar și cu DJ 251.

În prezent, pentru ca apa din Dunăre să ajungă pe aceste terenuri agricole, este necesară pomparea printr-o stație de bază cu înălțimea de cinci metri, dar și prin alte două SRP-uri cu înălțimi de 94, respectiv, 22 de metri, la care se adaugă transportul pe o distanță totală de circa 80 de kilometri, soluție tehnică cu costuri ridicate și pierderi mari de apă. Pentru schimbarea paradigmei, se propune o nouă soluție de alimentare cu apă, prin amplasarea pe malul stâng al acumulării Movileni a unei stații de pompare și alimentare (SPA) și transportul printr-o conductă în lungime de doar 30 de kilometri până la amenajările de irigații existente în zonă. Noua SPA Siret se propune a fi amplasată în dreptul localității Furcenii Noi din comuna Cosmești, iar toate lucrările proiectate pentru noua soluție de alimentare cu apă nu au impact negativ asupra condițiilor sanitare și nici asupra protecției mediului.

Mai trebuie spus că oportunitatea acestei investiții derivă din însăși situația existentă în prezent, marcată de încălzirea globală ce accentuează aridizarea zonei. Astfel, perioadele de secetă coincid cu cele de vegetație a plantelor, existând intervale lungi fără precipitații, fapt ce afectează din plin culturile mari din acest areal agricol (grâu, orz, porumb, floarea-soarelui), dar și pe cele de soia, legume, plante tehnice și furaje.

Altfel spus, asigurarea unei stabilități și a unei independențe alimentare începe cu investiții de acest gen, strict necesare într-un județ din ce în ce mai afectat, cu regularitate, de secetă pedologică și, mai nou, de deșertificarea terenurilor agricole.

Citit 2002 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2022 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.