Combinatul Siderurgic Liberty Galați, profit de 300 milioane de euro! Rezultate financiare record

Combinatul Siderurgic Liberty Galați, profit de 300 milioane de euro! Rezultate financiare record
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Combinatul Siderurgic Liberty Galați a raportat pe 2021 rezultate financiare record, respectiv, un profit brut de peste 1,5 miliarde de lei (echivalentul a peste 300 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor. Acest rezultat a fost obținut la o cifră de afaceri de peste 9,37 miliarde de lei.

Anul 2021 a fost unul destul de tumultuos pentru Combinatul Liberty Steel Galați. Reconfigurarea modelului de afaceri, criza COVID-19, dar și prăbușirea Greensill Capital, unul dintre principalii finanțatori al GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel, au fost câteva dintre provocările la adresa unității gălățene.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", la nivel european, GFG Alliance și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat în 2021 un proces de recalibrare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul "nucleului dur" al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - Combinatul Siderurgic de la Galați și Combinatul Siderurgic de la Ostrava (Cehia).

În acest context, Liberty Galați a obținut în 2021 - odată cu reluarea activității economice la nivel global, dar și cu prețuri în creștere pe piața produselor siderurgice - o cifră de afaceri de 9,37 miliarde de lei, dublă față de anul precedent.

Veniturile totale obținute de combinatul siderurgic gălățean au fost de peste 10 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost de 8,48 miliarde de lei, astfel că, la finalul lui 2021, profitul brut raportat a fost de aproape 1,52 miliarde de lei. În ceea ce privește profitul net, Liberty Galați a obținut aproape 1,36 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Rezultatele financiare foarte bune ale Liberty Galați au fost anticipate de nivelurile de producție raportate de companie.

În aprilie a.c., combinatul de la Galați a anunțat pe 2021 un nivel-record de producție anuală, cel mai mare din 2010 până în prezent. În același timp, Furnalul nr. 5 obținea cele mai mari volume de când a fost pus în funcțiune, în 1978.

Mai exact, în 2021, Liberty Galați a raportat un volum total de producție de 2,35 milioane de tone de oțel și a continuat să crească nivelul, în paralel cu procesele de retehnologizare și reducere a amprentei de carbon, reflectate inclusiv prin realizarea unor produse cu o valoare adăugată mai mare.

"Producția-record de anul trecut este un pas important în misiunea noastră de a obține nu doar volume mai mari, ci și oțel de calitate, cu amprentă redusă de carbon (...) Continuăm eforturile de a crește nivelul de producție până la 3 milioane de tone anual, iar după implementarea planurilor de transformare Greensteel, ne propunem să atingem un nivel mai ambițios, de 4 milioane de tone", declara Prasanta Mishra, Executive Director Liberty Galați.

Spre comparație, în ceea ce privește rezultatele financiare, Liberty Galați a înregistrat, în 2020, la o cifră de afaceri de 4,66 miliarde de lei, o pierdere de 51,32 milioane de lei. În 2019, la o cifră de afaceri de 5,07 miliarde de lei, combinatul a obținut un profit net de 28,82 milioane de lei, iar în 2018, la o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de lei, profitul net a fost de 189,8 milioane de lei.

Liberty Galați are un plan de investiții de un miliard de euro, care are ca scop atingerea neutralității de carbon până în anul 2030. Printre obiectivele principale se numără: două cuptoare cu arc electric și un echipament DRI de reducere directă a fierului, care va utiliza inițial gaz natural și apoi va face tranziția către hidrogen verde, reducând astfel până la 80 la sută emisiile de CO2 pe tona de oțel produs; un mini-laminor integrat MI.DA care va optimiza potențialul de creștere a producției la 4 milioane de tone anual; parcuri solare de 180 MW și eoliene de 20 MW dezvoltate pe platforma siderurgică, în scopul de a utiliza energie din surse regenerabile și de a reduce consumul total de energie.

Citit 9536 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2022 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.