Galaţi-Brăila, ţinutul norilor de praf

Galaţi-Brăila, ţinutul norilor de praf
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declară în exclusivitate pentru Viaţă Liberă că zona în care trăim este una dintre cele mai poluate din ţară cu particule PM10 (praful din atmosferă).

În această situaţie s-a ajuns din pricina traficului, dar şi a altor factori importanţi care trebuie eliminaţi. În viziunea lui Ionescu, acesta este şi unul dintre motivele pentru care activitatea comisarilor de mediu de aici ar trebui intensificată în cea de-a doua jumătate a acestui an.

„Zona Galaţi-Brăila este una dintre cele mai poluate zone, atunci când discutăm despre praful din atmosferă. Sunt 6 astfel de zone în ţară, dar aceasta este cea mai afectată”.

„Noi tot dăm vina pe industrie, dar până la urmă sursa principală de poluare este traficul, iar faptul că nu există centuri de ocolire, iar traficul greu se desfăşoară de multe ori prin oraşe generează această situaţie”.

„În zona Brăila - Galaţi, datele înregistrate la Comisia Europeană şi pentru care s-a făcut ultima notificare se referă la anii 2007 şi 2008. Pentru anul 2009 datele vor fi transmise în luna septembrie a acestui an, dar asta este procedura”.

„Vorbim aşadar despre anii în care  staţia de desprăfuire de la combinatul siderurgic din Galaţi nu exista, iar parametrii înregistraţi atunci influenţează în rău datele statistice”, ne-a declarat Ionescu, care s-a aflat ieri la Galaţi.

Nemulţumiri

Întrebat dacă este mulţumit de felul în care funcţionează instituţia pe care o coordonează, răspunsul acestuia a fost unul prompt: este mult - mult loc de mai bine.

Destul de deschis, acesta a recunoscut că mişcările politice au creat mari sincope la nivelul tuturor instituţiilor deconcentrate şi că responsabili au fost, de cele mai multe ori, cei care au condus aceste structuri. 

„Se pregăteşte un fel de bilanţ la jumătatea acestui an. S-au întocmit anumite statistici şi nu stăm bine deloc, aş fi vrut să avem rezultate mult mai bune”, a susţinut Ionescu vorbind apoi despre apariţia Ordonanţei 105 şi actele subsecvente, care au influenţat mult în rău activităţile instituţiilor deconcentrate.

„Instituţiile nu au avut pentru o perioadă lungă de timp şefi. Apoi, unii dintre ei, în loc să-şi facă datoria aşa cum ar fi trebuit, unii dintre colegii mei au aşteptat şi altele... rezultatul alegerilor, bănuiesc eu, să vadă ce se mai întâmplă, iar ăsta nu este rolul lor”.

„Eu am lăsat anul trecut judeţelor libertatea să îşi facă planurile ele însele, desigur, în anumiţi parametri de timp şi standarde pe care le-am stabilit ţinând cont de normele care se aplică în Uniunea Europeană. Iată că nu am ajuns să ne îndeplinim planul aşa cum ar fi trebuit”, a fost declaraţia comisarului general al Gărzii.

pnl3
Citit 1180 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.