Galațiul are cu 2.700 mai mulți salariați, dar șomajul rămâne ridicat

Galațiul are cu 2.700 mai mulți salariați, dar șomajul rămâne ridicat
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Efectivul salariaților la sfârșitul lunii mai 2022 a fost, la nivelul județului Galați, de 121.968 de persoane, în creștere față de luna precedentă cu 251 de salariați, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați.

Tendința de creștere a numărului de salariați la nivelul județului Galați a început să se manifeste încă de la sfârșitul anului trecut, în ciuda diverselor provocări la nivelul mediului economic.
Spre comparație, în decembrie 2021, Galațiul avea o "zestre" de 120.128 de angajați, astfel că, numai în primele cinci luni ale acestui an, numărul de salariați a crescut cu 1.840 de persoane. De asemenea, față de luna mai 2021, când erau 119.203 salariați, în intervalul ultimelor 12 luni numărul de angajați a crescut cu 2.765 de persoane.
În același timp, în ciuda acestor tendințe pozitive de pe piața muncii, în județul Galați încă mai este loc de creștere a numărului de salariați. În acest context este suficient să amintim că rata șomajului la nivelul județului nostru a fost de 5,5 la sută la finalul lunii mai a.c., în creștere cu 0,06 puncte procentuale față de luna anterioară, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Astfel, Galațiul a avut cea mai ridicată rată a șomajului la nivelul Regiunii Sud-Est și una dintre cele mai ridicate din țară, în condițiile în care rata șomajului la nivel național a fost de 2,55 la sută.
În ceea ce privește câștigurile salariale, în luna mai 2022, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Galați a fost de 5.671 de lei, cu 2,1 la sută mai mare decât în luna precedentă. Pe de altă parte, în aceeași lună, câștigul salarial mediu nominal brut la nivel național a fost de 6.358 de lei.
După plata contribuțiilor de asigurări sociale, șomaj, asigurări de sănătate etc., salariul mediu net rezultat la nivelul județului Galați a fost, în luna mai a.c., de 3.553 de lei, mai mare cu 3,0 la sută față de luna aprilie 2022. De asemenea, față de luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal net din luna mai 2022 a înregistrat o creștere cu 9,5 la sută.
Pe de altă parte, creșterile salariale la nivelul județului Galați pălesc în comparație cu creșterile salariale la nivel național. Pe țară, câștigul salarial mediu net a fost în luna mai 2022 de 3.928 de lei, în scădere cu 39 lei (-1 la sută) față de luna precedentă, dar cu 12,5 la sută mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Diferențe în ceea ce privește câștigurile salariale apar și în funcție de domeniul de activitate.
"La nivelul județului Galați, față de luna aprilie 2022, câștigul salarial mediu nominal brut din luna mai 2022 a crescut cu 4,3 la sută în Agricultură, silvicultură și pescuit, cu 2,7 la sută în Servicii și doar cu 0,5 la sută în Industrie și construcții", precizează DJS Galați.
În aceste condiții, salariul mediu net a fost în Agricultură, silvicultură și pescuit de 2.578 de lei, în Industrie și construcții de 3.393 de lei, iar în zona Serviciilor s-a ajuns la 3.678 de lei.

Citit 2862 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2022 13:51

3 comentarii

 • postat de Gigel
  Miercuri, 03 August 2022 11:35
  5.13.139.***
  "Patronii" si "afaceristii" in general in Romania s-au obisnuit sa plateasca mizerabil oamenii si treaba asta s-a perpetuat si cand au inceput sa apara firmele straine si multinationalele iar omul se multumeste cu minim pe economie si restul bonus in plic si cand vine pensia tipa ca e mica, se plange de strazi, se plange de sistemul sanitar, se plange de tot in general. Mai fura si prietenii politicienilor conectati la teava publica ca de aici apar lucrari de mantuiala sau tot felul de gherle.Toti "specialistii" astia in economie spun ca daca maresti salariile creezi inflatie.Cum dracu se face ca in alte tari civilizate nu era inflatia asa mare desi salariile erau decente ? Numai la noi daca se creste salariul minim tipa "economistii" ca se face inflatia cat casa.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Apoi...Mde...
  Miercuri, 03 August 2022 10:25
  89.39.81.***
  Scoateti niste cifre astronomice privind salariile,in timp ce in comertul galatean este un vesnic exod de zici ca sunt zilieri nu angajati,sau sezonieri in cel mai rau caz,din lipsa de personal,neplata a experientei ,a vechimii,si ancorarii in salariul minim pe economie pentru orice angajat,dupa ce statul asigura ajutoare pentru angajarea celor peste 50 de ani si chiar scutire de taxe pentru cei care vor acoperi scumpirile din ultima perioada.Nu am vazut decat decat ce facea Ceauserscu cand de la tribuna;Mai dadea 10 lei la pensie.Asa isi fura angajatii unii altora .mai dand un bon.mai dand o suta peste minim,dar adaugand o ora la program[pauza de masa] chipurile,Neluanduse in calcul ca angajatul e si el om si nu robot. Pentru vorbarie faceti sedinte programate,Iar fumatorii si cafengii.....Nenicule ?ala e timp platit care pentru patron insamna bani.Iar pentru colegii vostri nefumatori...munca in plus in locul vostru daca pauzele sunt cam dese.Vad ca topate astea nu se mai schimba si nu se mai regleaza ,ai zice ori ca lumea sa prostit de tot ori ca au innebunit toti.E chiarr atat de greu sa fii om?Si cinstit?
  1
  7
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Miercuri, 03 August 2022 06:29
  109.166.132.***
  Aici s-au pus la socoteală și societățile cu doua firme cu aproape același nume care muta salariații de pe o firma pe alta?
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.