Schimbări în impozitarea microîntreprinderilor, de anul viitor

Schimbări în impozitarea microîntreprinderilor, de anul viitor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați a trecut în revistă principalele modificări legislative privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

O primă noutate o reprezintă modificarea condițiilor pentru încadrarea în categoria plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Noile condiții cumulative sunt următoarele: societatea a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro (anterior, plafonul era 1.000.000 de euro); capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale; nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în Registrul Comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii; a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale (condiție nouă); are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48, alin. (3) (condiție nouă); are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor (condiție nouă).

În categoria persoanelor juridice exceptate de la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor au fost adăugate societățile din domeniul bancar și cele din domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv intermediere, firmele din domeniul jocurilor de noroc și cele care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

Sistemul de impozit pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional începând cu data de 1 ianuarie 2023. Persoanele juridice române, cu excepţia celor din domeniul HoReCa, pot opta să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microîntreprindere şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

AJFP precizează că microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opţiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor, cu excepţiile prevăzute la art. 52 din Codul fiscal (reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului). Excepție fac persoanele juridice române care desfăşoară activităţi în domeniul HoReCa și care pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Se menține cota de impunere de 1% și se elimină, de la 1 ianuarie 2023, cota de 3% (cu obligativitatea existenței cel puțin a unui salariat și a respectării tuturor celorlalte condiții). Se elimină și opțiunea pentru plata impozitului pe profit în cazul microîntreprinderilor care au un capital social subscris de cel puţin 45.000 lei şi au cel puţin 2 salariaţi. Noile prevederi legislative au stabilit și ordinea de diminuare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor: 1. sponsorizările; 2. costul aparatelor de marcat electronice fiscale; 3. reducerea conform OUG 153/2020. Pe perioada aplicării prevederilor O.U.G. nr. 153/2020, declaraţia informativă 107 se depune până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Citit 848 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2022 07:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.