Fermierii așteaptă despăgubiri pentru culturile distruse de secetă

Fermierii așteaptă despăgubiri pentru culturile distruse de secetă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Conform datelor comunicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), luni, 26 septembrie, suprafaţa agricolă totală afectată de secetă a ajuns la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, printre care, evident, și județul Galați.

Într-o recentă discuție cu Doina Ragea, directorul Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați, am aflat că doar suprafața culturilor însămânțate în toamna anului trecut afectate de seceta pedologică este de aproape 48.000 de hectare, reprezentând 58,65% din total. Reprezentanții DAJ Galați au făcut și o estimare a pagubelor produse fermierilor, ajungând la un total de peste 137 de milioane lei. Cele mai afectate culturi de toamnă afectate sunt cele de grâu şi triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară, dar și rapiţă.

În prezent, situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare este în curs de finalizare la prefecturi pentru culturile de toamnă recoltate la care s-a încheiat raportarea pe data de 30 august. Totuși, MADR a precizat că pot exista modificări la unele culturi în ceea ce priveşte suprafaţa afectată, după centralizarea proceselor-verbale transmise de prefecturi, rezultând astfel suprafeţe mai mici faţă de raportările anterioare.

Dezastrul este completat de situația culturilor de primăvară. Șefa DAJ Galați a menționat, pentru ”Viața liberă”, că din cele 56.800 de hectare din județ însămânțate cu floarea-soarelui, în jur de 75% sunt, cel mai probabil, calamitate. Ce să mai vorbim de culturile de porumb, acolo unde specialiștii estimează o calamitare ce variază între 80 și 95 la sută a celor aproape 118.500 de hectare însămânțate în primăvara acestui an. Deocamdată, rapoartele întocmite la nivelul județului nostru conțin doar aproximativ 12.000 de hectare afectate de secetă la porumb, floarea-soarelui și la soia, iar, conform legislației în vigoare, acestea trebuie finalizate până la data de 30 noiembrie.

După această dată, ar urma ca fermierii să primească despăgubiri pentru toate culturile distruse de secetă. Să nu uităm, însă, că în urmă cu doi ani, din lipsă de fonduri bugetare, oamenii au fost despăgubiți doar pentru culturile de toamnă, chiar și acelea incomplete, procentul situându-se undeva la 85 la sută. Pentru culturile de primăvară au primit... zeroul din dreptul MADR, de la rectificarea bugetară.

Citit 2758 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 13:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.