Beneficiarii finanţărilor europene ies în stradă!

Beneficiarii finanţărilor europene ies în stradă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Suntem strangulaţi, cu conturile blocate”, afirmă directorul general al firmei Andirivac, Vasilica Micu * „E bătaie de joc”, spune şi şeful IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon

Modificările repetate şi retroactive aduse contractelor de finanţare îi scot pe beneficiarii POSDRU în stradă. Protestul va avea loc astăzi, 14 septembrie, la sediul din Bucureşti al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pichetul organizat astăzi este una dintre reacţiile Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale faţă de cea mai recentă modificare a contractelor de finanţare din cadrul POSDRU - notificarea beneficiarilor pentru modificarea contractelor de finanţare în legătură cu noile condiţii de acordare şi recuperare a prefinanţării.

La protestul de astăzi şi-au anunţat intenţia de participare peste 100 de organizaţii beneficiare şi partenere care au proiecte în implementare, nemulţumiţi de schimbarea regulilor în timpul jocului.

Aceştia acuză noua solicitare privind restituirea prefinanţărilor primite, modificare ce completează un lung şir de nemulţumiri vizând modificările repetate şi retroactive la contractele de finanţare, întârzierile sistematice în rambursarea cheltuielilor şi dialogul dificil între AM POSDRU şi beneficiari.

„Suntem strangulaţi, cu conturile blocate”

„Ni s-au redus prefinanţările de la 30 la sută, cât era scris în contract, până la 5 la sută, iar la unele proiecte nu mai primim nimic”, ne-a declarat Vasilica Micu, asociat unic şi director general al firmei gălăţene Andirivac, care are în derulare două proiecte cu AM POSDRU.

„Pentru noi nu mai există cale de întoarcere, ei schimbă condiţiile, iar noi suntem obligaţi să le respectăm. Am aşteptat banii timp de patru luni, iar apoi ne-a venit o notificare că avem două zile(!) ca să reziliem contractul sau să acceptăm doar 10 la sută din prefinanţări, în loc de 30 la sută.

Un miliard şi jumătate de lei vechi am băgat din banii mei şi nu ştiu dacă îi mai recuperez. Suntem strangulaţi, cu conturile blocate! La al doilea proiect, am aşteptat rambursarea cinci luni, dar notificarea am primit-o în două zile, că vom primi doar 5 la sută din bani! Şi au băgat şi un articol în contracte, cum că «în caz că Guvernul e în dificultate, nu-şi asumă responsabilitatea pentru finanţarea proiectului»”, ne-a mai spus Vasilica Micu.

„Nu numai că schimbă regulile în timpul jocului, dar rambursările întârzie nepermis de mult şi ne ţin cu banii blocaţi. Iar prefinanţările stabilite prin contract, de 30 la sută, am ajuns să le primim doar 10 la sută, şi în două tranşe, cinci şi cinci la sută. E bătaie de joc, am ajuns să finanţăm din banii noştri proiectele europene”, a declarat şi preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon.

„Dacă v-aţi săturat şi voi, veniţi la protest!”

„Dacă sunteţi la fel de supăraţi ca noi din cauza nesfârşitelor probleme cu care se confruntă beneficiarii de proiecte POSDRU, dacă v-aţi săturat şi voi să aşteptaţi cu lunile plata rambursărilor, dacă ameninţările de tipul «semnează în trei zile sau ţi se reziliază contractul» v-au revoltat şi pe voi, dacă statutul vostru de «parte în contract» a fost o glumă pentru autorităţile cărora le place stilul «unilateral», dacă n-aveţi nicio legătură cu POSDRU sau FSE, dar nu vi se pare normal ca statul să îşi bată joc de noi, veniţi la protest!”, se menţionează în apelul transmis de Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale.

Citit 1095 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.