Riscul de credit, punctul slab al sistemului bancar

Riscul de credit, punctul slab al sistemului bancar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii au restanţe la credite în valoare de 634,1 milioane de lei * Supravegherea băncilor şi îmbunătăţirea sistemului de reglementare, principalele obiective ale BNR *

Riscul de credit rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar în perspectivă presiunea asupra calităţii activelor bancare va scădea, în contextul consolidării treptate a creşterii economice şi al întăririi gestiunii riscurilor la nivelul băncilor, se arată într-un raport privind stabilitatea financiară întocmit de Banca Naţională a României (BNR).

"Alte provocări pentru perioada următoare au în vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta în cazul unor evoluţii adverse pe pieţele internaţionale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a încetinirii semnificative a creşterii economice în economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi şi îmbunătăţirea instrumentarului de intervenţie rapidă în cazul instituţiilor de credit aflate potenţial în dificultate", se precizează în raportul BNR.

Creditele restante

Raportul BNR vine pe fondul amplificării în ultimii doi ani a volumului creditelor restante. La nivel naţional, din volumul total al creditelor de 217.890,5 milioane de lei, creditele restante erau la sfârşitul lunii iulie de 19.738,7 milioane de lei, din care 8.917,4 milioane de lei erau creditele în moneda naţională, iar 10.821,3 milioane de lei erau creditele în valută.

Dacă la nivel naţional ponderea creditelor restante era de 9,05 la sută din totalul creditelor, la nivelul Galaţiul situaţia împrumuturile neachitate aveau o pondere de 15,7 la sută. Mai exact, din creditele de 4.033,5 milioane de lei contractate de gălăţeni se înregistrau restanţe la credite de 634,1 milioane de lei.

Un fapt pozitiv este, totuşi, acela că în intervalul iunie - iulie, creditele restante ale gălăţenilor au scăzut cu 14 milioane lei.

Prudenţă în sistemul bancar

Potrivit BNR, continuarea eforturilor pentru menţinerea solvabilităţii, provizionării şi lichidităţii la niveluri sadecvate, precum şi adoptarea de noi măsuri prudenţiale ar trebui să fie prioritare pentru sistemul financiar în perioada următoare.

Pe această linie, măsurile BNR au vizat asigurarea punctuală de lichiditate, solicitarea proactivă de capitaluri, supravegherea atentă a băncilor şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare. Rezultatele celui mai recent exerciţiu de testare a rezistenţei băncilor la şocuri economice realizat de către BNR arată că, fie şi în variantele cele mai adverse, instituţiile financiare au capacitatea de a rezista pe piaţă.

Citit 1310 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.