După ce a asfaltat ca-n palmă mai multe străzi din comună, primarul de la Frumuşiţa face cărare până la Bucureşti ca să obţină noi fonduri pentru investiţii. De data aceasta, edilul Ioan Munteanu vrea să extindă sistemul de canalizare din comună, să tragă lumină în satele componente şi să modernizeze reţeaua de iluminat public.
Are nevoie de aproape 12 milioane de lei, adică în jur de trei milioane de euro. Săptămâna trecută a fost în Capitală şi a depus cererile de finanţare, însoţite de tomuri de documente: studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi rapoarte de specialitate.
„Joi am fost la Bucureşti şi am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un proiect de extindere a reţelei de canalizare şi, la Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE, n.r.), două proiecte de extindere a reţelei de alimentare cu energie electrică şi a celei de iluminat public”, ne-a declarat primarul de la Frumuşiţa, Ioan Munteanu.
Proiectul de extindere a reţelei de canalizare din comună este cel mai amplu. Estimat la 6,1 milioane de lei, el prevede introducerea conductelor de evacuare a apelor uzate în toate satele componente: Frumuşiţa, Tămăoani şi Ijdileni.
Acum, ţevi de canalizare există, parţial, doar în vatra comunei, la Frumuşiţa, şi sunt prelungite către Tămăoani, pe un proiect mai vechi, aflat în derulare.
Prelungirea reţelei de distribuţie a energiei electrice este mai mult decât necesară, în condiţiile în care tot mai mulţi tineri căsătoriţi din comună vor să-şi ridice un cămin. „Numai ce-am dat circa 250 de vetre de casă în Tămăoani, în Ijdileni şi în Frumuşiţa. Oamenii au nevoie de curent”, a spus primarul Ioan Munteanu.
Bugetul acestui proiect se ridică la 2,3 milioane de lei. „Banii vin de la Ministerul Economiei, prin ANRE”, a explicat edilul.
Celălalt proiect care a ajuns pe masa Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede modernizarea, reabilitarea şi extinderea reţelei de iluminat stradal.
În prezent, doar 19 la sută din suprafaţa comunei Frumuşiţa are iluminat public, se arată în documentaţia tehnică. Acoperirea diferenţei de 81 la sută presupune costuri de peste 3,5 milioane de lei. Investiţia va genera, însă, economii importante la bugetul comunei.
„Realizarea sistemului de iluminat public la standardele actuale va diminua cu 61.000 de lei cheltuielile anuale cu plata energiei electrice şi, respectiv, cu 38.000 de lei cheltuielile anuale de exploatare şi întreţinere a reţelei”, se arată în actele care fundamentează cererea de finanţare.
Toate cele trei proiecte de investiţii au intrat acum în analiza instituţiilor executive din Capitală, care vor stabili oportunitatea fiecăruia şi, după caz, vor elibera banii necesari.
Să mai spunem că Frumuşiţa, o comună cu 5.600 de locuitori din sud-estul judeţului Galaţi, a mai accesat în trecut fonduri de la bugetul de stat şi de la Uniunea Europeană, investind în asfaltarea şi pietruirea drumurilor din interiorul localităţilor, realizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare şi reabilitarea şcolilor.