Scandal cu acţiuni, aproape de final

Scandal cu acţiuni, aproape de final
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oferta de preluare a Comvex Constanţa de către ArcelorMittal a fost considerată ca fiind una incorectă, prin urmare Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a revocat decizia prin care a aprobat lansarea ofertei de către ArcelorMittal.

Acest lucru se întâmplă după ce, în luna aprilie a acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Comvex într-un proces în care ArcelorMittal a contestat anularea acţiunilor subscrise de către una dintre subsidiarele sale la o majorare de capital de la operatorul portuar.

Preluare cu cântec

Conflictul dintre ArcelorMittal şi cei de la Comvex a început în anul 2008, când capitalul social al Comvex a fost suplimentat cu aproape 3,1 milioane lei, de la 11 milioane lei la 14,1 milioane lei, sumă care nu include subscrierea Expert Placement Services Limited (parte a grupului ArcelorMittal).

La acea dată, Consiliul de Administraţie al Comvex a anulat acţiunile subscrise de Expert Placement Services Limited, în valoare de 1,9 milioane lei, şi a returnat banii.

Conducerea Comvex a motivat decizia prin faptul că subsidiara ArcelorMittal nu avea dreptul să participe la majorarea capitalului întrucât nu a derulat o ofertă de preluare în termen de două luni de la data atingerii pragului de 33 la sută din acţiunile companiei.

Expert Placement Services Limited a cumpărat în iulie 2008 un pachet de acţiuni, ajungând să deţină 36 la sută din titlurile Comvex, însă oferta de preluare a companiei a fost lansată abia la finele lunii octombrie, de ArcelorMittal.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarii care depăşesc pragul de 33 la sută din acţiunile unei companii sunt obligaţi să facă ofertă de preluare pentru restul titlurilor, în termen de două luni.

Deoarece conducerea Comvex a anulat acţiunile subscrise de subsidiara grupului ArcelorMittal, participaţia Expert Placement Services Limited a fost diminuată de la 36 la sută la 28,13 la sută. Astfel, ArcelorMittal nu mai avea dreptul să deruleze oferta de preluare la operatorul portuar.

Grupul siderurgic a atacat în instanţă decizia conducerii Comvex, iar din acest motiv CNVM a suspendat derularea ofertei de preluare până la finalizarea procesului.

Cine pierde şi cine câştigă?

Mai trebuie spus şi că, în urma acestui conflict, ArcelorMittal Galaţi, cel mai important client al celor de la Comvex Constanţa, a renunţat să mai aducă materia primă necesară producţiei de pe platforma siderurgică gălăţeană prin România.

A fost aleasă o nouă rută, prin Burgas, iar apoi pe canalul Bâstroe, iar în felul acesta, activitatea celor de la Comvex a scăzut cu mai bine de jumătate, iar profitul net s-a diminuat de peste două ori.

A fost şi momentul în care constănţenii au acuzat investitorul de la Galaţi că foloseşte practici neconcurenţiale şi că preferă să utilizeze servicii mai scumpe, doar pentru a evita portul Constanţa.

În replică la acestea, cei de la ArcelorMittal au susţinut că operatorul portuar din Constanţa nu a putut oferi un contract ferm şi sigur.

„ArcelorMittal Galaţi este hotărâtă să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea viabilităţii Combinatului şi pentru binele angajaţilor săi, în condiţiile actualei crize economice. Subliniem că este crucial să avem un contract pe termen lung cu un operator portuar la Marea Neagră, fără însă a avea creşteri de tarife de la un an la altul. Vrem ca acest operator portuar să fie o companie românească, dar suntem obligaţi să analizăm toate opţiunile pentru a avea tarife competitive şi pentru a putea continua implementarea strategiei noastre de dezvoltare pe termen lung în România”, declara în luna iulie 2009 Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi.

Încercarea de preluare a pachetului majoritar de la Comvex Constanţa de către ArcelorMittal a avut loc când investitorii austrieci de la Voestalpine identificaseră la Constanţa un teren pe care să construiască un nou combinat siderurgic.

O eventuală preluare a pachetul majoritar de acţiuni de la Comvex Constanţa de către grupul patronat de Lakshmi Mittal ar fi pus în dificultate concurenţa.

Criza economică a făcut însă un soi de selecţie naturală, iar conflictul dintre Comvex şi ArcelorMittal a ajuns să reprezinte acum doar nişte concluzii fără un efect real.

Citit 944 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.