Patronatele susțin salarii pe măsura situației economice a țării

Patronatele susțin salarii pe măsura situației economice a țării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În contextul dezbaterilor privind stabilirea salariilor minime la nivel european, patronatele din cadrul CNIPMMR, din care face parte și Patronatul IMM-urilor Galați, apreciază că "evoluția salariilor din România este conformă cu situația economică a țării".

De asemenea, patronatele susțin că "salariile trebuie crescute la nivel național în mod responsabil și gradual".

Cadrul general pentru stabilirea salariilor minime la nivel european, cuprinse în "Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană", prevede crearea unui cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare, cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată). Aceste proceduri de stabilire și actualizare a salariului minim legal trebuie realizate prin implicarea tuturor partenerilor sociali.

În același timp, Patronatul IMM-urilor Galați precizează că nu există o valoare efectivă a unui salariu minim unic la nivel european, așa cum adesea, în mod eronat, s-a vehiculat în spațiul public. De asemenea, forma de stabilire a salariului minim poate fi diferită de la o țară la alta. "Nu există obligația expresă în Directivă ca salariul minim brut garantat în plată la nivel național să fie un anumit procent din valoarea salariului mediu sau salariului median. Utilizarea indicatorilor folosiți în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 la sută din salariul median brut și 50 la sută din salariul mediu brut, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare al salariului minim în raport cu nivelul brut al salariilor. Statele membre cu salarii minime legale trebuie să prevadă criterii naționale pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil și clar, actualizări periodice și în timp util și instituirea de organe consultative", se arată într-un comunicat de presă al Patronatului IMM-urilor Galați.

În acest context, patronatele consideră că evoluția actuală a salariilor din România reflectă situația economică a țării. "Salariul minim brut garantat în plată reprezintă 44,18 la sută din salariul mediu brut de 6.789 de lei (valoare utilizată la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023), ca urmare a creșterii la 3.000 lei/lună de la 1 ianuarie 2023. Se înregistrează o creștere de la 41,83 la sută, cât a fost media anului 2022. Astfel, România se aproprie de media de 50 la sută din salariul mediu brut, corespunzător cu recomandările din «Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană»", argumentează reprezentanții mediului de afaceri.

Patronatele mai subliniază faptul că, inclusiv în expunerea de motive a "Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană" se precizează că "firmele, în particular IMM-urile, ar beneficia și de pe urma unor creșteri mai graduale și mai previzibile ale salariului minim, fapt care ar îmbunătăți mediul de afaceri."

Nu în ultimul rând, Patronatul IMM-urilor Galați reamintește faptul că impozitarea pe forța de muncă se situează la unul dintre cele mai înalte niveluri din Uniunea Europeană, iar regândirea impozitării muncii, cu finalitate inclusiv în creșterea salariilor, ar trebui să fie în centrul politicilor publice.

 

Citit 792 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2023 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.