Lucrările ISPA vor fi gata în primăvara lui 2011

Lucrările ISPA vor fi gata în primăvara lui 2011
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi sunt gata în proporţie de 94 la sută, lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare din Galaţi nu vor fi încheiate mai devreme de trimestrul II al anului 2011, cu o întârziere de câteva luni faţă de termenul asumat, 31 decembrie 2010 * Asta deoarece firmele care modernizează reţelele au rămas în urmă cu lucrările, din motive tehnice sau economice * De asemenea, diferenţa de 6% care a rămas de executat din întreg volumul de lucrări este cea mai dificilă *

„În ritmul actual de lucru şi cu întârzierile pe care le înregistrează firmele executante, apreciem că lucrările derulate prin Proiectul ISPA pe reţelele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din Galaţi vor fi gata în trimestrul II al anului 2011”, a declarat, ieri, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA, ing. Cristian Borcea.

Lucrările de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din Galaţi, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul ISPA („Instrument for Structural Policies for Pre-Accession”, în traducere „Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare”), au mai multe componente.

Cea mai amplă este reabilitarea conductelor de apă şi canalizare şi extinderea reţelei de canalizare, bugetată cu peste 42 de milioane de euro. Executate de un consorţiu internaţional format din firmele Soares da Costa şi Monteadriano din Portugalia şi Vega `93 din România, aceste lucrări sunt finalizate în proporţie de 94 la sută.

Astfel, reabilitarea conductelor de aducţiune a apei de Vrancea, reabilitarea conductelor de apă din Galaţi şi extinderea conductelor de canalizare sunt aproape gata, lucrările pe aceste segmente urmând să fie încheiate în cursul acestei luni.

În schimb, reabilitarea conductelor de canalizare existente, adică exact diferenţa de 6 la sută rămasă de executat din întreg volumul de lucrări, se anunţă extrem de dificilă.

„Constructorii întâlnesc probleme neprevăzute în teren: hrube şi galerii în zona centrală a oraşului sau reţele utilitare care nu existau în avize. Atunci, ei trebuie să întrerupă lucrul la conductele de canalizare. Dacă dau de o hrubă, trebuie să o plombeze şi abia apoi să-şi reia activitatea. Dacă, însă, dau de reţele care nu erau trecute în avize, trebuie să găsească o altă soluţie tehnică. Aceste probleme generează întârzieri”, a explicat ing. Cristian Borcea.

Pentru că este clar că reabilitarea conductelor de canalizare nu va fi gata la timp, adică până la sfârşitul acestui an, beneficiarul lucrărilor, societatea edilitară Apă-Canal, a cerut Uniunii Europene să extindă cu cel mult 12 luni termenul de execuţie, căci depăşirea acestuia fără acordul UE ar fi sancţionat cu obligaţia de a continua lucrările prin eforturi proprii, cu bani de la bugetul local.

A doua componentă a Proiectului ISPA este realizarea colectorului interceptor de pe latura de sud a oraşului şi a staţiei de epurare a apelor uzate din sud-vest, lângă reprezentanţa Dacia. Lucrarea, a cărei valoare se ridică la 18,8 milioane de euro, este executată de Sistem Yapi din Turcia.

Firma a fost atinsă, însă, de criza financiară şi nu a mai putut asigura cash-flow-ul, aşa că lucrările s-au poticnit la 95 la sută, în cazul colectorului interceptor, şi la 74 la sută, în cazul staţiei de epurare. Sistem Yapi a găsit, totuşi, o soluţie pentru a-şi duce treaba la bun sfârşit.

„În vederea continuării lucrărilor în Galaţi, Sistem Yapi a încheiat un acord de principiu cu consorţiul partener din Brăila, acord care să-i permită utilizarea garanţiei de bună execuţie pentru Brăila în scopul obţinerii de sprijin financiar pentru proiectul din Galaţi”, a afirmat şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA.

Turcii de la Sistem Yapi lucrează şi la componenta cu numărul trei – reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, a staţiilor de pompare şi a instalaţiilor conexe din Galaţi – unde progresul fizic este de numai 44%.

Citit 1261 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.