Declaraţiile pentru Pensii şi Şomaj, în acelaşi loc

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Puteţi merge la oricare dintre cele două instituţii * Programul cu publicul a fost prelungit * Termene, calcule şi formulare

După ce, la finele lunii trecute, depunerea declaraţiilor aferente veniturilor de natură profesională a blocat ghişeele şi la Pensii şi la Şomaj, cele două instituţii au hotărât să ia măsuri pentru evitarea repetării situaţiei.

Astfel, potrivit unui comunicat remis ieri redacţiei de Casa Judeţeană de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale, asiguraţii vor putea depune declaraţiile şi plăti la oricare dintre instituţii şi pentru cealaltă. CJPAS Galaţi şi AJOFM Galaţi vor delega personal de la una la cealaltă pentru ca înregistrarea declaraţiilor să se facă mai rapid.

Tot în acest scop, programul de lucru cu publicul se va prelungi după cum urmează: 20-24 septembrie, până la ora 19,00, 25 septembrie, până la ora 13,00 şi 27 septembrie, până la ora 18,00.

Conform OUG nr. 82/2010, intrată în vigoare la 10 septembrie a.c., se impun câteva precizări:

-    pentru veniturile profesionale, altele decât cele de natură salarială, plătite în luna august, declaraţiile şi plata se vor face până pe 27 septembrie inclusiv;

-    pentru veniturile plătite în luna septembrie, anterior datei de 10, declararea şi plata contribuţiilor se va face până pe 25 octombrie inclusiv;

-    pentru veniturile reprezentând drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau veniturile din convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie, indiferent de luna pentru care se acordă, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominală întocmită de angajator, care se va depune de către acesta la Casa teritorială de pensii până pe data de 25 octombrie.

Important! Versiunea 10.03 a programului pentru angajatori oferă posibilitatea raportării asiguraţilor care realizează venituri profesionale potrivit OUG nr. 58/2010, modificată de OUG nr. 82/2010. Această versiune poate fi descărcată de pe site-urile CNPAS şi CJP Galaţi  - www.cnpas.org sau www.cjpgalati.ro.

În cazul veniturilor de natură profesională (altele decât cele provenite din drepturi de autor sau obţinute în baza Codului civil) plătite după data de 10 septembrie, indiferent pentru ce lună, beneficiarii vor face, după caz, obiectul Legii 19/2000.

Persoanele asigurate, pe bază de declaraţie (în baza Legii 19/2000 şi a OUG nr. 58/2010),  în perioada 1 iulie – 10 septembrie 2010, vor beneficia pentru această perioadă de stagiu complet de cotizare, valorificându-se ambele venituri pentru determinarea punctajului mediu anual.

Citit 899 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.