Cine ne stinge lumina?

Cine ne stinge lumina?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Penele de curent care ne „lovesc” destul de des au, de multe ori, cauze care nu ţin de Electrica.

„Atunci când eliberează autorizaţii de construcţie, Primăria nu cere niciodată şi avizul de la Electrica. Şi nici nu este trasă la răspundere de nimeni pentru această omisiune. De exemplu, cineva a obţinut autorizaţie de la Primărie pentru a dărâma o casă, deşi exista acolo o firidă la care erau legaţi încă şase consumatori. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, iar acei consumatori au rămas fără curent. Astfel de cazuri sunt foarte multe”, a afirmat Iulian Aramă.

Profit pe trei sferturi la Electrica Galaţi

Profitul înregistrat de Electrica Galaţi în primele şase luni ale acestui an a fost de 8,6 milioane lei, cu peste un sfert mai mic decât în primul semestru din 2009. Motivul: „Criza şi-a pus amprenta asupra veniturilor şi cheltuielilor” – a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul Electrica SDEE Galaţi, Iulian Aramă.

În acelaşi timp, deşi anul 2009 s-a încheiat cu „rezultate financiare pozitive”, profitul întregului an 2009 a fost de 16,5 milioane lei, cu 13,7 procente mai mic decât nivelul prognozat, de 19,1 milioane.

Cantitatea de energie electrică distribuită tuturor categoriilor de consumatori a crescut, în perioada ianuarie-iunie 2010, cu 60.923MWh, respectiv cu 6,7 la sută. Şi la consumatorii casnici s-a înregistrat un plus, de 3,3 la sută, „datorat în mare parte instalaţiilor de aer condiţionat”. 

„După deschiderea totală a pieţei de energie, ponderea energiei distribuite se face pentru consumatorii care şi-au schimbat furnizorul (consumatori eligibili). Astfel, în semestrul I din 2010, consumul acestora a reprezentat 72,11 la sută, din care ArcelorMittal are o pondere de 63,38 la sută. Faţă de primul semestru al anunului 2009, consumul de energie al ArcelorMittal a crescut cu 16,38 la sută”, a spus Iulian Aramă.

Trebuie menţionat că ArcelorMittal este client al Electrica Bucureşti şi plăteşte către sucursala gălăţeană doar taxa pentru „traversarea” instalaţiei de distribuţie.

Valoarea investiţiilor făcute de Electrica Galaţi în şase luni a depăşit 9 milioane de lei, printre cele mai importante lucrări fiind modernizarea liniei electrice subterane de pe strada Cuza, finalizarea lucrărilor de trecere la 20 kV a municipiului Tecuci şi a lucrărilor de modernizare a reţelei de distribuţie din Iveşti.

Nu în ultimul rând, numărul de incidente a crescut, în primul semestru, cu 4 la sută, ajungând la 187. „Cele mai multe au fost cauzate de evenimente exterioare gestionării instalaţiilor şi de condiţiile meteo nefavorabile (aproape 40 la sută din total)”.

„Au fost şi cazuri speciale: acum o lună şi ceva, ziua în amiaza mare, deşi era cer senin şi nici un pic de vânt, jumătate din oraş a rămas fără curent din cauza „săpăturilor care se făceau în parcarea Euromall”.

N-au dispărut nici în acest an furturile de curent, toate „executate” de consumatori casnici. Au fost 98 de cazuri în şase luni, iar în urma controalelor s-au recuperat 100.000 de lei - contravaloarea a 229.650 kWh.

Citit 958 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.