Fermierii gălățeni au ajuns în „The New York Times”

Fermierii gălățeni au ajuns în „The New York Times”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fermierii români din Galați au ajuns în publicația "The New York Times", semnalează Europa Liberă, care menționează că "publicația americană tratează într-un reportaj la fața locului problema amplă și teribilă a grânelor ucrainene, care, din cauza războiului, nu mai ajung la destinatarii tradiționali, ci invadează piețele europene, mai accesibile, cu prețuri de dumping".

"Aceste țări s-au aliniat pentru a ajuta Ucraina. Acum fermierii lor sunt supărați" - este titlul articolului din prestigioasa publicație americană, care continuă astfel: "Un acord care a ușurat și a pus în mișcare exporturile ucrainene de cereale și a atenuat o criză alimentară globală alimentează acum protestele în România și printre alți susținători convinși ai Kievului".

În articolul semnat de Andrew Higgins și ilustrat foto de Andreea Câmpeanu se afirmă că abundența de cereale și alte produse ucrainene a lăsat fermierii din Europa Centrală și de Est - și guvernele acestora, dintre care majoritatea se confruntă cu alegeri anul acesta sau cel viitor - prinși între solidaritatea cu Ucraina și propria lor supraviețuire.

Echipa ziarului american a stat de vorbă și cu unul dintre fermierii gălățeni, Robert Vieru, care a spus că valoarea recoltei de grâu și floarea-soarelui a acestuia s-a redus aproape la jumătate, din cauza cerealelor ucrainene. "«Mă simt trist pentru ei, dar mi se rupe inima pentru mine», a spus dl Vieru despre ucrainenii care trăiesc peste granița din apropierea Deltei Dunării a României, în timp ce deschidea ușa glisantă a unui hambar de beton, plin până la refuz cu recolta nevândută de anul trecut. Prețurile au fost atât de scăzute de un val de alimente ieftine din Ucraina, a spus el, încât vânzarea ar însemna să câștige mai puțin decât a plătit pentru a-și produce recoltele", se mai afirmă în articolul publicat de "The New York Times".

Așa cum "Viața liberă" v-a informat la vremea respectivă, un protest fără precedent în ultimii ani a avut loc pe 7 aprilie, organizat de fermierii gălățeni. Aceștia au blocat, mai întâi, accesul în punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova, PTF Rutier, iar apoi și-au continuat protestul la sediul Direcției Regionale Vamale și în fața Prefecturii Galaţi. Oamenii au afișat mesaje, inclusiv în limba engleză, prin care au arătat situația precară în care își desfășoară activitatea. "Producem scump, vindem ieftin", a fost doar unul dintre acestea, poate cel mai elocvent.

"Îi ajutăm pe colegii fermieri din Ucraina, dar nu cu orice preț, pentru că ajungem la faliment. Toate cerealele care se produc în Ucraina presupun costuri de 30-40% față de ale noastre, iar în prezent marfă din ce în ce mai multă intră pe zona de tranzit, așa cum scrie pe camioane, dar de fapt se oprește în țară la noi", a declarat pentru "Viața liberă" fermierul gălățean Daniel Ciuhureanu, unul dintre organizatorii mișcării de protest, acesta menționând că în România ar ajunge și cereale modificate genetic, mai ales soia și porumb, în baza unei simple declarații pe propria răspundere prezentate în punctele vamale.

Citit 1541 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2023 06:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.