UPDATE. „Ajungem la faliment!” - Sute de fermieri gălăţeni au blocat vămile, într-un protest fără precedent (FOTO și VIDEO)

UPDATE. „Ajungem la faliment!” - Sute de fermieri gălăţeni au blocat vămile, într-un protest fără precedent (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

După ora 14,00, protestul s-a mutat în fața Instituției Prefectului. „Îi ajutăm pe colegii fermieri din Ucraina, dar nu cu orice preț, pentru că ajungem la faliment. Toate cerealele care se produc în Ucraina presupun costuri de 30-40% față de ale noastre, iar, în prezent marfă din ce în ce mai multă intră pe zona de tranzit, așa cum scrie pe camioane, dar, de fapt se oprește în țară la noi”, ne-a declarat fermierul gălățean Daniel Ciuhureanu, unul dintre organizatorii mișcării de protest. Acesta atrage atenția asupra faptului că România interzice peste 300 de molecule de pesticide, conform normelor europene, iar Ucraina nu. În plus, conform aceleiași surse  în țară ar ajunge și cereale modificate genetic, mai ales soia și porumb, în baza unei simple declarații pe propria răspundere prezentată în punctele vamale. ”Ce să mai vorbim de samsari... Aproape că nu e târg sătesc sâmbăta, sau duminica, în care să nu fie două-trei camioane cu porumb din Ucraina, iar al nostru stă în magazii. Nu avem neapărat ceva cu fermierii din Ucraina, cât cu acești samsari de cereale”, a adăugat Daniel Ciuhureanu.

Oamenii solicită urgent implementarea unei strategii naționale de depozitare, procesare, valorificare pe piață a produselor finite, în țara noastră, UE și țări terțe, cu repartizare pe zone agricole pentru a reuși să contrabalansăm importul de produse cu valoare adăugată, aprobarea unui proiect legislativ prin care să se interzică amplasarea investițiilor în panouri fotovoltaice pe terenurile agricole din amenajările pentru irigații, dar și o serie de facilități fiscale pentru sectorul agricol, inclusiv eșalonări la plată și achitarea în termen a TVA de rambursat.

„Dacă nu se schimbă ceva, vom trece la proteste mult mai vehemente, pentru că, altfel, jumătate dintre ferme se vor închide în vară”, ne-a mai spus reprezentanții fermierilor prezenți la protest. În paralel, în zona Punctului de Trecere a Frontierei și a Vămii din comuna Oancea manifestația a atras un număr record, de peste 200 de utilaje, iar, în țară nemulțumirile agricultorilor au blocat patru vămi, dar și Portul Constanța. Ministrul Agriculturii a recunoscut, vineri că „sunt momente grele pentru fermieri”, dar aceștia au ajuns cu nemulțumirile inclusiv în fața sediului Comisiei Europene de la București.


Un protest fără precedent, cel puțin în ultimii ani, a avut loc, vineri, 7 aprilie, în județ. Fermierii gălățeni au blocat, mai întâi, accesul în punctul de trecere al frontierei cu Republica Moldova, PTF Rutier, începând cu ora 12,00, iar ulterior au plecat cu numeroase utilaje - am numărat peste 30 de tractoare - către sediul Direcției Regionale Vamale din strada Portului.

Oamenii sunt efectiv cu cuțitul la os, afișând mesaje, inclusiv în limba engleza prin care au tras poate un ultim semnal de alarmă cu privire la situația precară în care își desfășoară activitatea. „Producem scump, vindem ieftin", este doar unul dintre acestea, dar poate cel mai elocvent, ce descrie starea de fapt din agricultură.

Sătui de promisiuni neonorate, fermierii au alcătuit o listă de revendicări urgente, de a căror rezolvare depinde supraviețuirea multora dintre ei. Printre acestea, se numără, în cap de listă, activarea rapidă a stării de salvgardare, reintroducerea taxelor vamale pentru importul de produse agricole din Ucraina și verificarea, controlarea, înregistrarea, monitorizarea exigentă a fiecărui camion/vagon intrat în România, dar și urgentarea acordării despăgubirilor în integralitate, pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022. Totodată, se solicită aprobarea în Parlament și promulgarea de către Președintele României a proiectului legislativ de modificare a Codului Civil, în sensul introducerii unei perioade minime de șapte ani pentru arendarea terenurilor agricole, termenul de aprobare în Parlament dorit fiind cel târziu data de 15 mai 2023.

Ora 12,15 / Un număr impresionat de utilaje, pe drum spre Vama Oancea 

Un număr impresionant de utilaje agricole de toate felurile au ieșit astăzi la prânz pe drumurile județului Galați, pentru a protesta referitor la concurența neloaială făcută de cerealele ucrainene, care ajung să intre pe teritoriul UE în condiții diferite de cele pe care trebuie să le respecte fermierii intracomunitari, în contextul războiului din țara vecină. 

În imagini și video, puteți vedea cum se desfășoară protestul în zona Punctului de Trecere a Frontierei și a Vămii din comuna Oancea. Între timp, o altă coloană de fermieri și utilaje se îndreaptă și spre Punctul de Trecere a Frontierei Galați Rutier/Giurgiulești. Vom reveni cu detalii pe măsură ce protestul avansează către punctele cheie unde fermierii vor să-și strige nemulțumirile.

Citește și La Galați, vineri, fermierii scot tractoarele în stradă

 

Citit 5137 ori Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2023 09:21

11 comentarii

  • postat de Nelu
    Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 07:44
    89.137.224.***
    Bă vindeți in Africa .
    Cine va oprește?.
    Vă spun eu ,sunteți speriați că e pe ducă sistemul Sovietic .
    A intrat frica in Prostim Supunem și Dispunem ,sau Distrugem .
    Tremura Ciolacu.
    A inceput coada să de-a din Câine .
    Ei alta viață era acum daca PSD dispunea de niste Nave ,ce mai altfel judec
    0
    0
  • postat de Bai speculantilor :
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 14:10
    104.243.214.***
    Oamenii aia ne apară de rușii barbari. Au casele distruse si sute de mii de morți , destine distruse...
    Faceți si voi un efort de înțelegere si lăsați-o mai ușor o perioada ca nu o sa muriți de foame .
    Spuneți , Doamne ferește ca nu sunteți in locul lor !!
    0
    0
  • postat de Daea!
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 10:27
    95.76.59.***
    Din gama "la samsarii si boierii latifundiari ai nostri nu le place samsarii si boierii lor".
    Care fermieri?
    Au protestat noii latifundiari rumani care-si vad amenintate interesele meschine de imbuibare familiala.
    Vand cerealele romanesti la export iar celor ce le dau in arenda pamantul le ofer
    0
    0
  • postat de magis
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 10:19
    5.13.135.***
    Dar ce ne spune nenea asta si nu ne spune Viata Libera?
    >
    0
    0
  • postat de Antihoti
    Vineri, 07 Aprilie 2023 21:50
    93.122.248.***
    Înainte sa protestați, plătiți-va corect dările către cei care v-au dat pământul în arenda! Noi, proprietari de pământ,săraci, voi arendatori, bogați....
    Casele noastre și vacantele noastre, nu se compara cu ale voastre, oare de ce?
    Nu va mai saturati de bani și de averi și tot timpul va plângeți.
    0
    0
  • postat de Barbu
    Vineri, 07 Aprilie 2023 21:25
    5.14.134.***
    E trist ca agricultura nu mai are un Ion Ionescu de la Brad, și alții ca el!
    Patriotismul parlamentarilor și decizionalilor noștri e doar în jurul propriului buzunar!
    Fiecare dintre noi sa cumpărăm doar marfa românească, chiar de la piață, e primul pas.
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 07 Aprilie 2023 20:41
    86.124.202.***
    Desi Cererile/problemele lor sunt Reale ...Realitatea a aratat ca NU O SA-I AJUTE NIMENI si nici un POLITICIAN .
    O sa li se Promita - a o mia oara - ca "o sa..." una-alta , Sa Scape de ei .
    Nici Despagubirile ptr. Seceta trecuta ...nu li sa dat .
    Deci mie imi e destul de clar ..ce-o sa iasa/cum
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 07 Aprilie 2023 19:19
    5.13.195.***
    @AltBERT.... exprimi numai shoshocisme! Daca fermierii ROMANI dispar... samsarii vor cumpara ca si KAugland NUMAI DIN TURCIA! Apoi rata cancerului la GALATZ va sari de 30%... acum sare de 14%! DE CE?

    Cati cumparatori, mare parte pensionari citesc eticheta aia NESIMTITA in care abia vezi cu ochi
    0
    0
  • postat de Merităm
    Vineri, 07 Aprilie 2023 17:56
    37.161.83.***
    Straniu, foarte bine țintit. Ni se infuzează în minte că ucrainienii fac și dreg că ei sunt sau nu șamd. Samsarii comunistul de daea care vorbeștesi gândeștenumai tâmpenii ,psd nu sunt o problema . Propaganda putinista protejată de instituțiile românești ne toarnă în cap numai gunoaie. De asta ave
    0
    0
  • postat de Albert
    Vineri, 07 Aprilie 2023 17:35
    86.124.202.***
    "dragi fermieri!"
    Câți dintre dvs ați returnat ceea ce se cuvine celor care, de nevoie, va "arendeaza" terenurile? Dar, cât le oferiți la ha? Lozinca care e la moda printre fermieri, NU S A FACUT sau ATAT S A FACUT. De ce nu va lăsați de meserie? O zi buna și la treaba.
    0
    0
  • postat de Adrian
    Vineri, 07 Aprilie 2023 16:45
    89.39.81.***
    Pai nu mai e slava ucraini? Nu e frumos zely trebuie sustinut cu orice cost
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.