Luna Economiei Sociale, marcată și la Galați

Luna Economiei Sociale, marcată și la Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 50 de întreprinderi sociale au fost atestate, până în momentul de față, în județul Galați.

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați organizează și participă, în luna mai, la o serie de activități cuprinse în programul dedicat Lunii Economiei Sociale. În plus, săptămâna 8-12 mai a fost declarată Săptămâna Guvernării Deschise, acțiune ce se desfășoară la nivel global, inițiată și promovată de Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, prin care se afirmă angajamentul guvernelor de a deveni mai deschise, mai responsabile, prin promovarea transparenței, încurajarea participării civice la viața publică și folosirea noilor tehnologii în administrație.

În acest context, AJOFM a organizat luni, 8 mai, o masă rotundă cu reprezentanți ai Combinatului Siderurgic Liberty, în care s-a discutat despre profesii de viitor și reconversie profesională. A urmat o întâlnire cu experți ai programului POEO (Program Operațional Educație și Ocupare), dedicată oportunităților de finanțare.

Conform directorului executiv adjunct al AJOFM Galați, Cezar Năstase, marți a avut loc o întâlnire cu membri ai Fundației "Friedrich Ebert" și alți actori locali relevanți, cu privire la un proiect ce vizează politicile active de ocupare și programele de (re)calificare pentru o tranziție ecologică justă în județul Galați. S-a organizat și o întâlnire cu reprezentanții Biroului Regional al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), despre refugiații ucraineni și posibilitatea integrării lor pe piața muncii.

Tot în această lună, vor avea loc două întâlniri cu reprezentanți ai unor firme de economie socială și de inserție. Joi, 11 mai, la ora 11,00, va avea loc un Focus Grup cu angajatori, în cadrul proiectului eSpor, iar vineri, 12 mai, are loc, de la ora 9,00, Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment completat cu un simpozion la Consiliul Județean, pe tema oportunităților privind dezvoltarea întreprinderilor, în cadrul manifestărilor organizate de Patronatul IMM-urilor Galați la 30 de ani de la înființare și cu ocazia Zilei Întreprinzătorilor.

55 de întreprinderi sociale atestate

Conform lui Cezar Năstase, în județul Galați au fost eliberate până acum 55 de atestate de întreprindere socială, dintre care 11 au fost certificate de întreprindere socială de inserție. În prezent, mai sunt valabile 36 de atestate de întreprindere socială și 11 certificate de întreprindere.

Întreprinderile sociale sunt persoane juridice de drept privat care dovedesc că respectă, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale. Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând unor grupuri vulnerabile sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii ori execuţia de lucrări.

Printre obiectele de activitate ale primelor întreprinderi sociale atestate în județul Galați s-au numărat fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, colectarea deşeurilor nepericuloase, turismul și ecologia, fabricarea pâinii, prăjiturilor şi produselor de patiserie, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.

Citit 902 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2023 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.