Bani pentru 500 de firme noi în fiecare județ. De „Ziua Întreprinzătorilor”, discuţii despre finanțarea IMM-urilor gălățene

Bani pentru 500 de firme noi în fiecare județ. De „Ziua Întreprinzătorilor”, discuţii despre finanțarea IMM-urilor gălățene
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Reprezentanți ai companiilor și administrației publice, ai mediului universitar și financiar-bancar, ai tuturor instituțiilor care, într-un fel sau altul, au legătură cu mediul economic au participat vineri, 12 mai, la acțiunile organizate de Patronatul IMM-urilor Galați și Consiliul Județean (CJ) Galați pentru a marca ”Ziua Întreprinzătorilor din România”.

Ziua Întreprinzătorilor are în acest an, la Galați, o încărcătură specială, dat fiind faptul că se împlinesc și 30 de ani de la înființarea Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) Galați.

Printre evenimentele centrale ale zilei s-a numărat simpozionul cu tema ”Oportunități privind dezvoltarea întreprinderilor prin Fondul pentru Tranziție Justă. O Europă pentru Piața Hidrogenului”. După cum ne-a precizat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon, aceste teme au fost alese dat fiind faptul că județul Galați este în centrul a două programe/proiecte importante, de interes pentru IMM-uri. Primul este Programul Tranziție Justă cu sub-componenta sa – Planul Teritorial pentru Tranziție Justă, prin care întreprinderilor din județul Galați le sunt puse la dispoziție aproape 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

De asemenea, CJ Galați a depus recent proiectul ”FrHydom Hydrogen Valley Galați”, un proiect în valoare de 110 milioane de euro, ce presupune inițierea producerea, stocarea și utilizarea ”hidrogenului verde”. În acest proiect sunt implicați mari agenți economici, precum Combinatul Liberty Steel, operatorul feroviar Grampet, APDM Galați și Universitatea ”Dunărea de Jos”, precum și parteneri din mai multe țări europene.

”Astfel de proiecte sunt exemple ale parteneriatului care trebuie să existe între mediul privat și administrația publică. Este nevoie de o astfel de colaborare, pentru a putea să ne dezvoltăm. Nici statul fără mediul de afaceri nu poate să crească, nici mediul de afaceri, fără instituții publice eficiente nu poate să avanseze”, a subliniat președintele CJ Galați, Costel Fotea, care a ținut să felicite patronatele gălățene pentru cele trei decenii de activitate.

Pe latura practică a simpozionului, reprezentanții CJ Galați au amintit că primele ghiduri privind accesarea Fondului pentru Tranziție Justă de către IMM-uri au fost deja lansate în dezbatere publică, iar mediul de afaceri are posibilitatea să vină cu eventuale propuneri de îmbunătățire a acestora, astfel încât să se poată trece din iunie-iulie la depunerea efectivă de proiecte.

În ceea ce privește proiectul Hydrogen Valley, un răspuns din partea Comisiei Europene, care va finanța direct acest tip de proiecte, este așteptat până în toamna acestui an. Cert este că, în cursul dezbaterii, a fost subliniat avantajul pe care județul Galați, prin profilul său industrial – mai ales în zona siderurgică – îl are în producerea și utilizarea hidrogenului verde, produs din surse de energie regenerabilă.

Conexe temelor abordate, în cadrul dezbaterii au fost prezentate și principalele coordonate ale propunerilor înaintate de patronatele din cadrul CNIPMMR în cadrul proiectului România Start Up Revolution.

”În cadrul acestui proiect venim cu un set de inițiative menite să ducă la relansarea mediului de afaceri, cu orientare directă spre sprijinirea înființării și funcționării start-up-urilor. Avem nevoie de un suflu nou pentru a depăși inclusiv provocările de care mediul economic a avut parte în ultimii ani, încercăm să-i atragem pe tineri, în special, în acest mediu antreprenorial, pentru că au idei, sunt dinamici și cred că au un cuvânt de spus inclusiv în mediul de afaceri”, a arătat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Printre obiectivele avute în vedere de programul Start Up Revolution, cu țintă de finanțare de peste două miliarde de euro, se numără simplificarea procedurilor de înființare a unei firme, posibilitatea înființării unei companii ”de exercițiu” de la vârsta de 16 ani, simplificarea unor proceduri de certificare și înregistrare a contractelor de muncă, direcționarea fondurilor pe criterii echitabile etc. De exemplu, o țintă a Start Up Revolution este aceea de a acorda finanțare pentru 500 de firme la nivelul fiecărui județ.

Mai multe informații despre oportunitățile de finanțare pentru IMM-uri prin programele amintite vă vom prezenta în edițiile viitoare ale ziarului ”Viața liberă”.

Citit 3048 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2023 09:19

1 comentariu

  • postat de Das
    Vineri, 12 Mai 2023 20:56
    89.136.7.***
    Anaf inchide firmele romanesti si pe cele straine le favorizeaza ! Deschizi firma si cand sa te apuci de treaba vin controalele si dau amenzi pana te inchid...ca nu ai eticheta cu 230 v , ca stincatorul e la 2 metri si nu la 1 m , ca poluezi, ca e murdara gresia , ca nu ai dat bon la un suc , ca nu ai depus bilantul in ziua x si tot felul de motive. Se doreste sa fim angajati saraci si nu antreprenori independenti si necontrolabili si nesupusi.
    Luptati pentru libertate si dezrobire !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.