Prognoze mai optimiste privind rata inflației

Prognoze mai optimiste privind rata inflației
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rata anuală a inflaţiei va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru, potrivit Minutei ultimei şedinţe de politică monetară a BNR.

"În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva inflaţiei evidenţiată în prognoza din luna februarie, indicând scăderea pe mai departe a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie aproape similară celei anticipate anterior. Prin urmare, rata anuală a inflaţiei va coborî probabil la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1 la sută în decembrie 2023, faţă de 7,0 la sută în proiecţia precedentă, iar apoi se va reduce la 4,2 la sută în decembrie 2024, la fel ca în prognoza anterioară, şi la 3,9 la sută în martie 2025, rămânând uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei", se arată în documentul citat.

Efecte dezinflaţioniste vor rezulta din corecţiile cotaţiilor unor mărfuri - inclusiv agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor angro - precum şi din ameliorarea funcţionării lanţurilor logistice globale. Pe de altă parte, BNR atrage atenţia că persistă incertitudini legate de evoluția preţului combustibililor.

Citit 654 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 10:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.