Prognoze mai optimiste privind rata inflației

Prognoze mai optimiste privind rata inflației
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rata anuală a inflaţiei va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru, potrivit Minutei ultimei şedinţe de politică monetară a BNR.

"În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva inflaţiei evidenţiată în prognoza din luna februarie, indicând scăderea pe mai departe a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie aproape similară celei anticipate anterior. Prin urmare, rata anuală a inflaţiei va coborî probabil la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1 la sută în decembrie 2023, faţă de 7,0 la sută în proiecţia precedentă, iar apoi se va reduce la 4,2 la sută în decembrie 2024, la fel ca în prognoza anterioară, şi la 3,9 la sută în martie 2025, rămânând uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei", se arată în documentul citat.

Efecte dezinflaţioniste vor rezulta din corecţiile cotaţiilor unor mărfuri - inclusiv agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor angro - precum şi din ameliorarea funcţionării lanţurilor logistice globale. Pe de altă parte, BNR atrage atenţia că persistă incertitudini legate de evoluția preţului combustibililor.

Citit 508 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 10:49

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro