Convoaie „desfăcute” în punctele critice

Convoaie „desfăcute” în punctele critice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe raza Căpităniei Zonale Galaţi, nave întârziate de manevrele suplimentare în punctele critice

În zona de jurisdicţie a Căpităniei Zonale Galaţi, probleme mai deosebite generate de scăderea apelor Dunării au fost înregistrate în zona Căpităniei Portului Hârşova (km 276). „Au fost nave – trei convoaie - care au stat în aşteptare din cauza cotelor scăzute.

Dar ca urmare a identificării unor căi de trecere în siguranţă, o parte dintre aceste nave au reuşit să tranziteze această zonă. Mai exact, navele au trecut pe rând cu câte o barjă din convoi, apoi şi-au reluat drumul spre destinaţie”, ne-a explicat căpitanul Virgil Ciobanu, din cadrul Căpităniei Zonale Galaţi, sub jurisdicţia căreia se află căpităniile din porturile Galaţi, Brăila şi Hârşova.

În afară de aceste întârzieri în ceea ce priveşte timpii de marş ai navelor, nu au fost înregistrate decât incidente minore, cu nave ce s-au  împotmolit în câte un banc de nisip. „În condiţii de ape scăzute, ca în prezent, nu este anormal când câte o navă atinge fundul Dunării, dar se intervine rapid şi într-o o oră, două situaţia se deblochează”, a precizat căpitanul Virgil Ciobanu.

În cursul dimineţii de ieri, şi ultimul convoi care făcea manevre de trecere la Hârşova a reuşit să depăşească punctul critic şi să-şi continue drumul. În zonă se mai afla blocat doar convoiul format din nava „Sonata 1” şi două barje încărcate cu 3.637 de tone de rapiţă având ca destinaţie portul Constanţa Sud.

Dacă pe raza Căpităniei Zonale Galaţi condiţiile de navigaţie rămân relativ bune pentru această perioadă secetoasă, nu acelaşi lucru se poate spune la nivelul celorlalte căpitănii zonale. Situaţia cea mai dificilă se înregistrează pe raza Căpităniei Zonale Drobeta Turnu-Severin unde sunt mai multe puncte critice în care Dunărea este „gâtuită” şi trecerea navelor se face cu mare dificultate.

La Galaţi, cota Dunării era ieri de 86 de centimetri, în creştere cu patru centimetri faţă de ziua precedentă, iar pe sectorul Reni – Galaţi adâncimea minimă a Dunării era de 25 de picioare (7,62 metri).

Dar creşterea apelor este puţin probabil să se menţină şi în zilele următoare, în amonte cotele fiind deja din nou în scădere. Potrivit estimărilor hidrologilor, abia spre sfârşitul lunii în bazinul Dunării ar putea fi înregistrate precipitaţii care să genereze o creştere a debitelor fluviului.

Citit 1364 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.