Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a înregistrat un număr record de 476 de nave tranzitate pe Canalul Sulina, potrivit datelor furnizate de Ministerul Transporturilor. Prin creșterea capacității de tranzitare a Dunării a fost depășit precedentul record istoric, de 408 nave, înregistrat în luna martie a acestui an.
Creșterea tranzitului pe Canalul Sulina a devenit o prioritate la nivelul AFDJ Galați, în condițiile în care conflictul din Ucraina a condus la blocarea exporturilor de mărfuri prin porturile maritime ucrainene. Ca rută alternativă, mai ales pentru transporturile de cereale, transportatorii au apelat la Dunăre, ceea ce, desigur, a pus presiune pe capacitatea de gestionare a traficului pe Canalul Sulina.
În acest context geopolitic, a devenit necesară creșterea capacității tehnice a infrastructurii Canalului Sulina în scopul facilitării traficului de nave dinspre Marea Neagră către porturile ucrainene Reni și Izmail.
Cu sprijinul Comisiei Europene, la nivelul AFDJ Galați, unul dintre principalele proiecte care vin să răspundă acestei necesități este proiectul „PRIMUS“ - "Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina". Proiectul, lansat în luna februarie, are două subcomponente principale, respectiv îmbunătățirea sistemului de semnalizare și monitorizare a traficului pe Dunăre şi achiziția a trei nave tehnice pentru suplimentarea capacității de intervenție a AFDJ Galați.
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a anunțat că au fost lansate primele proceduri de achiziție din cadrul proiectului și au fost înregistrate două oferte pentru subproiectul ce vizează achiziția unui sistem modern de semnalizare pe Canalul Sulina. "Ofertele au fost primite din partea unor companii din Spania și Marea Britanie. Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 de geamanduri cu diametrul cuprins între 1.500 mm - 1.800 mm, 12 bucăți - geamanduri cu diametrul cuprins între 2.400 mm - 3.000 mm, 235 bucăți - lămpi dotate cu AIS și panou solar și 2 bucăți - echipamente tip PELs", a explicat secretarul de stat.
În curs de desfășurare se află și procedurile care presupun achiziția a trei nave tehnice, din care două nave pentru semnalizare și o navă pentru transportul piloților. Ofertele din partea companiilor interesate au fost depuse la începutul lunii mai, iar în prezent se află în curs de desfășurare procedura de evaluare a acestora. "Precum este cunoscut, creșterea capacităţii de tranzitare a canalului Sulina, precum și creșterea siguranței navigației pe acest sector de Dunăre reprezintă o prioritate importantă pentru Guvernul României, având în vedere că Dunărea reprezintă o arteră foarte importantă de transport", a mai arătat reprezentantul Ministerului Transporturilor.
În total, valoarea proiectului "PRIMUS" este de peste 17,7 milioane de euro (cu TVA), iar sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiectul beneficiază de 85 la sută finanțare UE și 15 la sută finanțare de la bugetul de stat.
În același context, amintim că Ministerul Transporturilor are încheiat un parteneriat strategic cu statul francez, ce vizează inclusiv transportul pe Dunăre. În cadrul acestui parteneriat, în luna septembrie 2022, a fost semnat un acord în urma căruia AFDJ Galați a beneficiat de asistența statului francez în demersurile de îmbunătățire a navigabilității pe Canalul Sulina și creșterea capacității de mărfuri transportate. După cum v-am informat în ziarul "Viața liberă", Excelența Sa, dna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, a fost prezentă, în luna aprilie, la Galați, pentru ceremonia de semnare a actelor de predare - primire către AFDJ Galați a unei pilotine. "Acest demers se înscrie în contextul războiului din Ucraina și are o dimensiune europeană, într-un act de solidaritate cu Ucraina, dar și cu România. El vizează eficiența și complementaritatea cu acțiunile Comisiei Europene", declara la momentul respectiv doamna ambasador.
"Prin noul proiect de management al Canalului Sulina, prin noul proiect de semnalizare, prin această pilotină primită de la statul francez, dar și cu noile nave și pilotine din cadrul proiectului «PRIMUS», până în toamnă vrem să creștem capacitatea și mai mult, cu 60 la sută peste ce s-a înregistrat luna trecută", preciza la rândul său secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.
"Toate aceste măsuri identificate, care constituie obiectivele proiectului «Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina», contribuie la atingerea obiectivelor Planului de acțiuni pentru facilitarea exporturilor agricole din Ucraina și a comerțului cu Uniunea Europeană și la asigurarea unei rețele de transport ce furnizează acces 24h/7 zile pentru toți utilizatorii acesteia. Proiectul contribuie la obținerea de condiții optime ale șenalului navigabil și eliminarea oricăror circumstanțe ce pot reduce capacitatea de navigare, în concordanță cu viziunea strategică pentru căile navigabile, prezentată în Master Planul General de Transport al României", se mai arată într-un raport al AFDJ Galați.