Nuca tare a reprezentativităţii în Combinat

Nuca tare a reprezentativităţii în Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apropierea negocierilor pentru Contratul Colectiv de Muncă la ArcelorMittal Galaţi înseamnă o perioadă de foc pentru reprezentanţii salariaţilor. În aceste condiţii, singurul sindicat din istoria Combinatului care a reuşit în două rânduri să declanşeze greva generală, Solidaritatea, încearcă acum să obţină reprezentativitatea şi să poată lua parte la negocieri.

Un eşec din acest punct de vedere ar putea însemna dispariţia sindicatului, şi aşa măcinat de scandaluri interne, dar care şi-a pierdut mulţi dintre membri şi din cauza plecărilor voluntare din Combinat.

În aceste condiţii, cei de la Solidaritatea au înregistrat încă de la începutul lunii iunie a acestui an, la Judecătoria Galaţi, un dosar care are ca obiect „reprezentantivitatea sindicatului”, în care petent este sindicatul, iar intimat este ArcelorMittal Galaţi. Liderii Solidarităţii încearcă astfel să demonstreze că în sindicatul lor sunt înscrişi peste o treime din numărul angajaţilor de la ArcelorMittal. 

Semnături

Mecanismul de căpătare al reprezentantivităţii, necesar pentru accesul la negocieri, se poate funcţiona în două feluri. Prima variantă ar fi cea a afilierii sindicatului la una dintre federaţiile din domeniu (această modalitate este folosită de către restul sindicatelor de la combinat, care sunt afiliate la FSS Metarom). Cea de-a doua variantă impune certificarea prin tabele cu semnături a faptului că o treime dintre angajaţi sunt înscrişi în acel sindicat.

Cum celor de la Solidaritatea le va fi destul de dificil să obţină o afiliere sunt nevoiţi în acest moment să demonstreze că reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor rămaşi la ArcelorMittal după repetatele plecări voluntare. De altfel, contactat telefonic, preşedintele acestui sindicat, Gheorghe Tiber, a recunoscut că, recent, a fost demarată o acţiune de strângere a semnăturilor angajaţilor.

„Au fost strânse deja o parte din semnături pentru ca Solidaritatea să poată cere în instanţă obţinerea reprezentativităţii pe baza unei treimi, în condiţiile în care anul acesta a expirat valabilitatea reprezentativităţii prin afiliere. În felul acesta, Solidaritatea poate lua parte la negocierile CCM pe 2011 care trebuie să înceapă până cel târziu pe 1 decembrie 2010”, a declarat Tiber, fără să facă şi alte comentarii referitoare la acest aspect.

Istorie zbuciumată

Amintim că nu este pentru prima dată când apar probleme legate de reprezentativitatea acestui sindicat. Încă din momentul înfiinţării, cei de la ArcelorMittal au contestat faptul că reprezentanţii acestei structurii sindicale ar avea dreptul legal de a lua parte la negocieri. Nu au fost însă singurii, iar la momentul respectiv, prin instanţă, contestaţiile au curs una după cealaltă.

Un episod memorabil este chiar acela în care, pentru a demonstra cu înscrisuri că reprezintă mai mulţi salariaţi decât impune legislaţia specifică, liderii Solidarităţii s-au prezentat în faţa judecătorilor cu topuri întregi de hârtie semnate de către muncitori din Combinat.

Rămâne de văzut dacă Solidaritatea va căpăta reprezentativitatea până la începerea negocierilor, sau dacă scandalul intern va sufoca în cele din urmă acest sindicat.

Citit 1656 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.