APDM Galaţi - 8 milioane euro pentru sistemul de depoluare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prin proiectul CODENAV, nave specializate pentru preluarea şi prelucrarea deşeurilor *

Cererea de finanţare pentru proiectul în valoare de 8 milioane euro vizând investiţii în sistemul de depoluare a porturilor Dunării Maritime a fost înregistrată şi este în lucru la unitatea de implementare a POS Transporturi din cadrul ministerului de profil, a declarat Mihai Ochialbescu, directorul general al APDM Galaţi.

„Este vorba de proiectul CODENAV, ce se referă la achiziţionarea de echipamente de preluare şi prelucrare a deşeurilor provenite de la nave sau în urma unor activităţi portuare. Proiectul constă în constituirea a trei grupe de intervenţie, câte una pentru porturile Galaţi, Brăila şi Tulcea, care să asigure activităţile de depoluare. Dat fiind faptul că cererile de finanţare au fost acceptate, sperăm că în timpul cel mai scurt vom semna şi contractele”, a precizat directorul APDM Galaţi.

Piesele de rezistenţă ale ansamblului de depoluare vor fi cele trei nave de preluare şi tratare a reziduurilor, nave ce vor fi dotate cu separatoare pentru resturile de uleiuri, ape de santină, resturi menajere. Aceste utilaje erau necesare, în condiţiile în care, deşi la Galaţi sistemul de depoluare era într-o fază acceptabilă, nu acelaşi lucru se putea spune despre porturile din Brăila şi Tulcea.

În prezent, o dată sau de două ori pe lună, deşeurile de la Tulcea şi Brăila sunt transferate cu câte o navă pentru a fi prelucrate la Galaţi. În plus, nu toate deşeurile pot fi transferate, navele aflate în tranzit fiind uneori nevoite să vină special pentru asta la Galaţi sau să predea deşeurile în alte porturi. În aceste condiţii au fost şi cazuri în care unele nave au deversat „pe blat” deşeurile în Dunăre, cu toate consecinţele de rigoare asupra mediului.

„Prin prelucrarea la care vor fi supuse aceste deşeuri, apa care va ajunge din nou în Dunăre nu va mai afecta mediul, iar deşeurile solide care se vor separa vor fi prelucrate în condiţii mai eficiente”, a mai arătat reprezentantul administraţiei portuare.

Citit 744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.