Patronatul IMM-urilor contestă măsurile fiscale anunțate de Guvern

Patronatul IMM-urilor contestă măsurile fiscale anunțate de Guvern
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), din care face parte și Patronatul IMM-urilor Galați, consideră inoportună adoptarea de măsuri fiscale care au ca efect suprataxarea firmelor și eliminarea stimulentelor aplicate anumitor domenii ce aveau ca scop dezvoltarea economică și creșterea consumului.

În condițiile în care mediul de afaceri este deja afectat de încetinirea economiei și menținerea inflației la un nivel ridicat, măsurile fiscale discutate la nivelul Executivului vor îngreuna și mai mult situația întreprinderilor, avertizează patronatele.

”Rezultatele la care ne așteptăm în cazul implementării unor astfel de măsuri fiscale sunt: o scădere economică urmare a restrângerii activității economice sau chiar a închiderii acesteia de către antreprenori din cauza imposibilității susținerii taxelor și impozitelor; creșterea prețurilor ca urmare a transferării de către agenții economici a costurilor suplimentare, generate de politica fiscală, către consumatori; creșterea ratei inflației; scăderea consumului; creșterea ratei șomajului ca urmare a disponibilizărilor pe care societățile vor trebui să le facă în contextul închiderii sau reducerii activității economice; reducerea veniturilor la bugetul de stat, efect general, deoarece în contextul scăderii consumului, închiderii firmelor și disponibilizărilor de personal, statul va avea de colectat mai puțin TVA, taxe pe forța de muncă și impozit pe venit”, se precizează într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Patronatele reamintesc faptul că Executivul are datoria de a asigura stabilitatea și predictibilitatea în ceea ce privește politica fiscală, iar măsurile noi ar trebui să fie anunțate cu cel puțin șase luni înainte de aplicarea lor și doar după o consultare cu mediul de afaceri și realizarea analizelor de impact.

”Guvernul să reducă cheltuielile bugetare prin restrângerea și eficientizarea aparatului de stat, conform recomandărilor de țară, să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor și să eficientizeze colectarea acestora prin combaterea economiei subterane și a muncii nedeclarate, să taxeze profiturile făcute de firme în diverse domenii pe seama consumatorilor (taxarea generatorilor de inflație); taxarea repatrierii profiturilor; taxarea pensiilor speciale etc.”, subliniază patronatele din cadrul CNIPMMR.

Nu în ultimul rând, reprezentanții mediului de afaceri solicită creșterea investițiilor publice și susținerea afacerilor existente prin asigurarea de granturi de investiții pentru IMM-uri.

”Reiterăm faptul că întreprinderile mici și mijlocii produc peste jumătate din valoarea adăugată a țării și oferă două treimi din locurile de muncă, prin taxele și impozitele plătite asigurând un venit predictibil la bugetul de stat, iar «schimbarea regulilor în timpul jocului» nu ar duce decât la destabilizarea acestei structuri importante din cadrul economiei naționale”, mai amintesc reprezentanții patronatelor.

Citit 1605 ori Ultima modificare Vineri, 04 August 2023 10:38

6 comentarii

  • postat de Dax
    Vineri, 04 August 2023 22:25
    89.39.81.***
    "Tax the poor, enrich the rich...!!!" Cat de trist. :(
    0
    0
  • postat de Anastase
    Vineri, 04 August 2023 10:33
    95.76.59.***
    Aceasta entitate pompos numita patronatul IMM merita numele realitatii - "Patronatul evazionistilor".
    In tarile civilizate doar vedetele netaxate au limuzine de zeci si sute de mii de Euro.
    Acolo fiscul le tine cu adevarat piciorul pe ceafa si cand sunt descoperiti ca se ascund prin of shore, sunt
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 04 August 2023 10:08
    5.13.200.***
    @florin. Sa nu mai specific esti platit o meserie, si faci pana la SASE! 2 ore pe zi suplimentar GRATIS... sambata 5h GRATIS... semnez banii de concediu... dar nu am PRIMIT NIMIC! Apoi se rugau de mine sa vin inapoi! LA CE? LA CINE? PENTRU CE? SA CE?
    Eu pentru statul asta nu voi mai lucra nici pent
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 04 August 2023 08:00
    86.124.203.***
    Politicienii acestei tari joaca in doua tabere!Sunt si capitalisti!Sunt si bugetari!Si dupa 33 de ani am ajuns ca tara ca MUNCA sa fie impozitata foarte mult !In primele 3 din UE!In schimb capitalul este impozitat CEL MAI PUTIN!Patronatele din Romania daca este sa plateasca salarii tipa!Daca este s
    0
    0
  • postat de Mario
    Vineri, 04 August 2023 01:57
    89.137.136.***
    De pensiile nesimțite rău ale lipitorilor nu se ating...ptr că au dosare la sertar...aproape toți politicienii și pot fi activate oricând...dar să falimentezi mediul privat...cât a mai rămas din el...no problem...chipurile e ditamai gaura la buget și le tb bani...paai tocmai ce și au mărit cei din p
    0
    0
  • postat de Traian
    Vineri, 04 August 2023 00:18
    5.14.141.***
    Nici un patronat nu vocifera,nu se indigna, in luna mai când Guvernul adopta in regim de OUG maririle salariale ale profesorilor știindu-se tendința de creștere a deficitului bugetar încă din aprilie.Absolut nimeni nu contesta creșterile salariale din sectorul sanitar începând de la 1 august.Toți su
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.