Peste 660 de ocupații, în pericol să dispară din România. Rămânem fără zidari şi electricieni?

Peste 660 de ocupații, în pericol să dispară din România. Rămânem fără zidari şi electricieni?
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu un deficit uriaș pe piața muncii, de peste 300.000 de lucrători, Guvernul – prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România, informează un comunicat remis de Blocul Național Sindical (BNS).  

Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat. Printre acestea se numără ocupațiile de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații, potrivit documentului citat.

Concret, două decizii ale Autorității Naționale pentru Calificări (nr. 257 și 258) prevăd eliminarea unui număr de 661 de standarde ocupaționale, printre care și cele menționate mai sus, justificarea fiind că acestea nu au mai fost actualizate în ultimii zece ani. În lipsa acestor standarde, de la 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulților nu mai pot derula programe pentru aceste ocupații.

„Evident, există ocupații care nu mai sunt actuale într-un deceniu, dar sunt și ocupații pentru care nu a existat un proces de deteriorare în timp, precum cea de șofer, lutier sau manager. Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională. Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă.

Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor fi nevoiți să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și care au aceste atestate. Efectiv nu mai pot aduce forță de muncă nouă în domeniu.

Nu înțelegem nici de ce sunt arhivate standardele ocupaționale pentru care actualizarea nu ar aduce nimic în plus, cum este ocupația de zidar, unde nu s-a schimbat nimic. Ea se practică la fel ca acum 15 sau 20 de ani”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul BNS, Radu Comșa.

Blocul Național Sindical atrage atenția că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are la dispoziție peste 200 de milioane de euro pentru zona de antreprenoriat social, iar peste câteva zile se vor putea depune proiecte. Miile de cetățeni care vor dori să-și înceapă o carieră de antreprenor în economia socială vor trebui obligatoriu să obțină, în urma unui curs de calificare, diploma necesară. În condițiile date, nimeni nu îi va mai putea califica. Asta pentru că nu se va mai putea forma personal calificat pentru ocupația de antreprenor în economia socială de la 1 septembrie. Astfel, acest program ar putea fi îngropat chiar de stat!

La fel, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și-a propus să formeze profesional 15.000 de asistenți maternali. Și această ocupație este propusă pentru eliminare de la data de 1 septembrie, se mai arată în comunicatul BNS.

Citit 2428 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 20:30

7 comentarii

  • postat de În România subdezvoltată, munca este subdezvoltată
    Sâmbătă, 05 August 2023 13:04
    109.166.135.***
    În stadiul nostru de dezvoltare, Românie rudimentară, cu 50 de ani și mai mult, față de țările dezvoltate, meseriile rudimentare se vor păstra, problema este slaba calificare a celor ce vin după 33 de ani de educație foarte slabă. În afară, munca românilor este apreciată și chiar prind repede.
    0
    0
  • postat de Vica de pe 11 Siret
    Sâmbătă, 05 August 2023 12:51
    89.137.226.***
    Intro tara in care este reglementat oficial analfabetismul, aceasta masura este normala.
    Aceasta situatie este de foarte mult timp in Romania,ca, uite, majoritatea muncitorilor existenti pe piata muncii, sunt semi sau analfabeti, fie zidari, fierari betonisti si chiar meserii mai sarite.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 04 August 2023 22:49
    5.13.200.***
    Ciorlacu cica a fost fost vanzator de seminte! Pai... de COJI VOM AVEA PARTE! Ce pot sa zic... SFARSITUL PARE CA ESTE MAI APROAPE... iar Ukraina se descurca economic MAI BINE CA NOI! PARE MACABRU!
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 04 August 2023 21:29
    86.124.202.***
    'Geniul' Politicianului pe care nu-l intereseaza nimic (cu Adevarat , nu declarativ/din gura) decat PRIORITATEA LUI - functia/banul ...gasca asta o sa ne Ingroape pe Toti . Aducem Personal din Asia .
    Pana sa vina rusu' , una-alta , astia fac praf tot . Umple conturile si ...v-am pupat pe portofel .
    0
    0
  • postat de Cucuveaua Mov
    Vineri, 04 August 2023 20:47
    109.166.128.***
    Nu e vorba de nicio redresare și nicio rezilienta. Este vorba doar despre distrugere, inrobire, sărăcie, prostie, sclavagism și în final moarte. Absolut toate masurile ce vor fi luate de acum încolo înspre distrugerea absoluta vor conduce
    0
    0
  • postat de Cucuveaua Mov
    Vineri, 04 August 2023 20:44
    109.166.128.***
    Statul nu își da singur la temelie. Trădătorii din Guvern executa întocmai trădările la care sunt împinși. Cine crede ca guvernanții sunt prosti sau fac legi proaste e slab mobilat intelectual. Ei doar executa ce li se cere. Și o fac la rang de arta. Ideea este sa rămână cât mai mulți pe străzi...
    0
    0
  • postat de Ury
    Vineri, 04 August 2023 19:44
    5.14.132.***
    Țara te vrea prost. Un adevăr, adevărat.A
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.