Eșec lamentabil al procedurii de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale!

Eșec lamentabil al procedurii de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Programul privind corvetele multifuncționale destinate Forțelor Navale a eșuat în mod lamentabil la capătul a mai bine de șapte ani de proceduri controversate și amânări. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anulat procedura de achiziție a corvetelor după ce Naval Group și Şantierul Naval Constanţa, declarați câștigători ai licitației, în 2019, au refuzat, după numeroase tergiversări, să semneze contractul de execuție a lucrărilor.

Din păcate, MApN a renunțat și la atribuirea contractului către Grupul Damen, care prin Șantierul Naval de la Galați era calificat pe locul următor ca valoare a ofertei prezentate în cadrul licitației.

”Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.

Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Despre dotarea Forțelor Navale cu patru corvete se vorbește încă din 2016. În mod normal, în urma analizărilor ofertelor companiilor de profil, navele de luptă ar fi trebuit construite la SN Damen Galați, care este, de altfel, și singurul șantier naval din țară care în ultimele decenii a construit, în România, navele militare.

Din păcate, din considerente mai degrabă politice, s-a renunțat la atribuirea directă a contractului de interes strategic către SN Damen Galați și s-a demarat, în 2018, o licitație publică.

Programul de înzestrare a Forțelor Navale Române s-a transformat într-o ”telenovelă” fără sfârșit după ce SN Constanța și Naval Group - deși au câștigat în 2019 licitația pentru construirea corvetelor, cu suma de 1,2 miliarde de euro, reușind să devanseze cu puțin oferta de 1,25 miliarde de euro înaintată de Grupul Damen, prin SN Damen Galați – a tergiversat semnarea contractului cu Ministerul Apărării.

În această situație s-a ajuns după ce, paradoxal, din punct de vedere practic, erau încă de la început mari îndoieli că SN Constanța și Naval Group au resursele tehnice și umane pentru a construi în România aceste nave. Mai mult, între Șantierul Naval Constanța și Naval Group au apărut o serie de disensiuni. De asemenea, se pare că Naval Group ar fi solicitat mai mulți bani pentru realizarea corvetelor, fiind luată în calcul și construcția navelor în șantierele din Franța, ceea ce contravenea procedurilor de licitație.

Desigur, Naval Group, deținută de statul francez, are propriile șantiere, dar una este să construiești navele în Franța, alta în România. Programul inițiat de MApN este de "dezvoltare a industriei navale militare românești", ceea ce presupune mult mai mult decât pur și simplu achitarea notei de plată pentru  aceste corvete.

Surpriza mare în această desfășurare a evenimentelor este că MApN a renunțat cu totul la procedura de achiziție. Teoretic, drept variantă de rezervă, chiar dacă Naval Group nu a semnat contractul, drept câștigător al licitației ar fi putut fi declarat SN Damen Galați. Dar, din comunicatul MApN rezultă că.... nu mai sunt bani pentru acest contract!

Unde se va ajunge cu programul de înzestrare a Forțelor Navale rămâne de văzut. Cert este că anunțul privind anularea acestei proceduri este cel mai urât ”cadou” pe care autoritățile române puteau să-l facă marinarilor militari, acum, cu doar câteva zile înainte de Ziua Marinei Române!

Citit 6400 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 20:29

9 comentarii

  • postat de O acțiune logică, navele sunt vulnerabile
    Miercuri, 09 August 2023 15:31
    109.166.131.***
    Este o hotărâre înțeleaptă în urma observări acțiunilor de luptă de pe mare și-n porturi în M. Neagră, unde vasele maritime sunt vulnerabile, putând fi lovite ușor cu rachete din aer sau de pe uscat și pe mare , cu ajutorul dronelor maritime și pe sub apă, cu ajutorul torpilelor de pe submarine.
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 09 August 2023 14:31
    89.39.81.***
    Raul iar te bați cu rușii)))) lasa sa mearga altundeva banii aia de inarmare ca nu vrea nimeni sa iti ia mămăliga. Nu te apara de nimeni nato doar face bani din prostia ta
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Miercuri, 09 August 2023 11:54
    89.137.229.***
    @Slava: poporul roman va suferi pt aceasta punere la punct...
    PS: cine a spus ceva rau de psd, sau te-a luat gura pe dinainte?
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Miercuri, 09 August 2023 11:25
    82.76.159.***
    Cand "doctoranzi" in stiinte umaniste sunt in fruntea mapn, nu poti avea pretentii, Ro este in declin. Partidele sunt mai importante decat apararea granitelor tarii, politicienii de carton conduc destinele. Ramai siderat cand vezi un colectionar de diplome si cursuri, un pedagog, ministrul mapn.
    0
    0
  • postat de Cristi
    Miercuri, 09 August 2023 10:12
    5.2.209.***
    Orice gestioneaza statul roman prin corvetele PSD+PNL=LOVE este sortit esecului, adunatura de ospatari si hoti (unii dovediti, altii in anii ce vor urma) pe mana carora ajung aceste probleme ,,ajuta'' sa obtinem aceste rezultate si ultimele locuri in UE cam la toate capitolele.
    0
    0
  • postat de micro_19
    Miercuri, 09 August 2023 09:14
    91.216.52.***
    Dati fratilor lui Damen sa construiasca aceste corvete!
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Miercuri, 09 August 2023 09:12
    5.13.202.***
    Ce poze FRUMOASE !!! Ce arme performante avem: avioane care nu se stie cand v-or veni, nave care nu se mai fac. Noroc de cazanele ruginite prezentate ca falnice prescolarilor. Lasa ca facem pentru altii, ca pentru noi ...
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Marți, 08 August 2023 21:45
    89.137.229.***
    Acum s-a inteles de ce pleaca Damen de la Mangalia. Si va pleca cat de curand si de la Galati? Pt ca s-au saturat cu totii de hotia din statul roman!
    0
    0
  • postat de Raul
    Marți, 08 August 2023 21:37
    5.13.205.***
    Șapte ani scurși în care statul a așteptat ca dulăul pe coadă, la umbră. Și ce? Nu contrează ca e un cadou urât pentru marina militară. Polonezii au investit enorm în apărare, noi ne bazăm pe alții sa ne apere. Până sare NATO, românii vor avea ADN-ul făcut cenușă de ruși. Galațiul e aproape de ei...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.