Imperiul Istrate

Imperiul Istrate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vega Holding, cifră de afaceri de 110 milioane de euro! * „Afacerile sunt precum pescuitul, când te apuci de ele nu-ţi vine să le mai laşi. Totul e să ai şi succes”, declară Corneliu Istrate, patron… în retragere *

Pe noile cărţi de vizită, Corneliu Istrate şi-a trecut doar titulatura de „manager consultant”. Este un gest simbolic prin care cel ce a pus bazele grupului de firme Vega predă ştafeta noii generaţii din familie, Anca şi Ionuţ. Dar asta nu înseamnă că, pe viitor, Corneliu Istrate va rămâne departe de lumea business-ului, ne-a mărturisit omul de afaceri în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru.

Reporter: Sunteţi „abonat” şi la topul Forbes, şi la topul patronatelor, pe domenii de activitate. Ce înseamnă ele pentru dumneavoastră?

- Astfel de topuri sunt relative. Topul întreprinderilor îl consider real, pentru că pleacă de la cifra de afaceri, de la rezultatele concrete ale unei societăţi, dar nu sunt de acord cu „milioanele” scrise în dreptul unui om, cum face Forbes.

Desigur, există o anumită siguranţă financiară, dar „milioanele” sunt, de fapt, patrimoniul firmei: investiţii în imobiliare, în utilaje performante pentru a fi competitiv. În ultimă instanţă sunt rezultatele muncii tuturor salariaţilor.

Reporter: Ţinând cont de acest amendament, evaluarea Forbes, de 55 milioane euro, corespunde realităţii?

- Nu am făcut niciodată o astfel de socoteală. Dacă aş enumera tot parcul de utilaje - basculante, betoniere, macarale, sediul, hotelul, investiţiile, suntem, poate, ca patrimoniu, în jurul acestei valori…

Reporter: Ce înseamnă în prezent Vega Holding, ca domenii de activitate, salariaţi, cifră de afaceri?

- În primul rând trebuie să fac precizarea că, de la 1 iulie, grupul de firme a intrat într-un proces de reorganizare, în sensul că există o nouă conducere - un Consiliul de Administraţie, format din specialiştii noştri - iar în ce priveşte acţionariatul, am cesionat acţiunile în favoarea celor doi copii, Anca şi Ionuţ.

Dar în esenţă, Vega Holding reprezintă firmele cu activităţi în construcţii, turism şi imobiliare, cu o cifră de afaceri de 100 - 110 milioane de euro, la bunul mers al cărora contribuie peste 3.200 de salariaţi.

Din păcate, în august şi septembrie, pentru prima dată în ultimii 20 ani am fost în neplăcuta situaţie de a reduce numărul de salariaţi înainte de începerea sezonului rece, din cauză că la o serie de lucrări cu fonduri de la buget au fost sistate alocaţiile. Dar sperăm ca în martie să rechemăm oamenii pe care i-am trimis parţial în şomaj.

Reporter: Vega’93 s-a clasat pe locul doi în rândul marilor întreprinderi gălăţene în 2009. Şi celelalte firme din grup au avut rezultate bune. Criza nu v-a luat prin surprindere?

- Ne-a luat prin surprindere mai mult sau mai puţin, aşa cum a luat pe toată lumea. Iar sectorul construcţiilor civile a fost cel mai afectat. Noi am avut şi şansa, şi inspiraţia de a ne replia foarte rapid pe lucrări de infrastructură - atât drumuri, cât şi lucrări edilitare, precum reţele de apă şi canalizare - care şi-au menţinut ritmul de derulare.

Din păcate, mai sunt şi lucrări pe care suntem obligaţi să le susţinem din surse proprii. Asta pentru că, din cauza crizei economice, încasările vin mai greu. Foarte important este că am găsit multă înţelegere şi la salariaţi. Muncitorii care făceau blocuri au înţeles că trebuie să facă şi reţele de canalizare. Având forţa de muncă, având şi dotarea cu utilaje suficientă, ne-am adaptat din mers.

Volumul producţiei chiar a crescut în 2009, întrucât cifra de afaceri este mult mai mare la lucrările de infrastructură decât la lucrările de construcţii civile. Şi sperăm ca şi în 2010 să creştem cu câteva procente.

Reporter: Unii consideră că mediul de afaceri gălăţean se stinge încet, dar sigur. Este corectă o asemenea percepţie?

- Îmi vine greu să fac o astfel apreciere. Asta pentru că, în ce ne priveşte, avem o activitate axată mai mult pe construcţii, pe o rază destul de mare - Iaşi, Suceava, Bacău, Focşani, chiar şi în sud, spre Constanţa. Procentul veniturilor noastre din total grup, pe judeţul Galaţi, reprezintă 15, maximum 20 la sută. Prin urmare, nu pot să spun că mediul economic gălăţean mi-e cunoscut în detaliu.

Dar, în ce mă priveşte, percep Galaţiul ca un oraş care încă are o activitate destul de bună. Sunt şi oraşe cu o activitate mai bună, dar Galaţiul este încă în mişcare. Şi înclin să cred că va atrage şi investiţii, iar atunci oraşul va deveni şi mai activ, şi mai atractiv.

Reporter: Mulţi invidiază Vega pentru contractele din zona publică. Alţii, din contra, fug de contractele cu statul sau autorităţile locale. Care este secretul?

- Secrete nu pot fi, pentru că vorbim de licitaţii publice. În ce ne priveşte, însă, avem capacitate de a ne înscrie la foarte multe licitaţii şi lucrări. Când zic capacitate, mă refer şi la partea de specialişti, de oameni în toate domeniile, dar şi la dotarea tehnică, la utilaje care ne permit să ne înscriem la lucrări cu orice grad de complexitate, fie că sunt civile, fie că sunt drumuri sau asfaltări, fie că sunt lucrări la reţele de apă şi canalizare.

Reporter: Programul ISPA este aici o piatră de încercare…

- Da, ISPA este o lucrare extrem de complexă, extrem de grea, şi din păcate, majoritatea când văd ISPA, văd suprafaţa, dar ea reprezintă doar 10 la sută din lucrare. Problema, fondul lucrărilor, este sub pământ. Este un program mare, dar în ce ne priveşte garantăm că terminăm la timp lucrările pe care le avem în contract.

Reporter: După atâţia ani de activitate, care a fost realizarea numărul unu, de care sunteţi cel mai mândru?

- Cea mai mare realizare a mea în 20 ani de activitate este că am construit o echipă foarte puternică şi foarte mare. Plecând de la 4-5 muncitori cu care am început activitatea am ajuns la un colectiv - de la cadre tehnice şi până la muncitori - de bună calitate, de care sunt foarte mândru. În rest, toate investiţiile, fie că sunt mai mari, fie că sunt mai mici, sunt importante pentru că rămâne ceva în timp.

Reporter: Sunteţi încă pe baricade, dar vă pregătiţi să predaţi ştafeta. Care a fost primul sfat pentru Anca şi Ionuţ, când au intrat în afaceri?

- Să continue ce am început. Oricum, am fost mereu împreună. Au fost şi perioade mai bune, şi unele mai puţin bune, mai grele, dar pe acestea din urmă eu zic să le uităm, să păstrăm numai partea frumoasă. Iar greutăţile, pe măsură ce ne lovim de ele, să le rezolvăm şi să mergem mai departe.

Reporter: Vă doriţi mai mult „timp liber”. Cum se relaxează un om de afaceri - călătorii, maşini, vânătoare?

- Pentru mine, cea mai bună activitate tot în afaceri este, dar nu la ritmul pe care l-am avut. Afacerile sunt precum pescuitul. Când te apuci de ele nu-ţi vine să le mai laşi. Desigur, totul e să ai şi succes. Şi, bineînţeles, mare mea bucurie sunt nepoţii, Andrei, Alexandru şi Maria. În rest, nu spun că în weekend nu-mi place o plimbare în Deltă, în linişte, dar dincolo de asta tot activitatea de la birou rămâne.

Reporter: Banii atrag şi respect şi invidie. Ce v-au adus mai mult?

- Eşti respectat în măsura în care şi tu îi respecţi pe ceilalţi. Cât despre invidie, o mai observ câteodată, dar probabil că este firească… Dar nu pot să spun că a făcut cineva răutăţi la adresa mea sau a familiei mele. Asta cred că este o notă pozitivă a imaginii mele. Cel puţin aşa îmi place să cred.

Citit 3785 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.