În județul Galați, an slab la producția de floarea-soarelui

În județul Galați, an slab la producția de floarea-soarelui
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Chiar dacă la nivel național este de așteptat o recoltă relativ bună de floarea-soarelui, în ciuda intemperiilor (secetă, vijelii, grindină etc.) care nu i-au ocolit pe fermieri nici anul acesta, la nivelul județului Galați se conturează un an modest la acest tip de cultură. Până în prezent, pe suprafețele recoltate, producția este mică, în condițiile în care costurile de înființare a culturilor au crescut.

"La floarea-soarelui, în județul Galați, în momentul de față s-a recoltat aproximativ 50 la sută din suprafața totală cultivată de 46.499 hectare. Producția, din păcate, este slabă. Din informațiile pe care le avem din discuțiile cu fermierii, în sistemul neirigat s-a ajuns la o producție de floarea-soarelui de 800 - 1.100 kg/ha, iar în sistemul irigat s-a ajuns până la 2.200 - 2.400 kg/ha. Asta în condițiile în care o recoltă bună ar fi undeva la 3.000 kg/ha. Prin urmare, chiar și pe suprafețele irigate, producția este mică raportată la inputurile avute cu înființarea culturii și prețurile de vânzare", ne-a explicat directorul general al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați, Nelu Costea.

Un alt element care îi va afecta pe fermieri este că, pe fondul importurilor de cereale din Ucraina, prețurile de piață rămân mici, în medie chiar mai mici decât cele de anul trecut. În aceste condiții, nu este exclus ca mulți dintre fermieri să iasă "pe minus" în acest an agricol.

Citit 1879 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2023 08:00

3 comentarii

  • postat de Terente ...din Galati
    Joi, 07 Septembrie 2023 14:34
    89.137.229.***
    Mai dati-ne si cateo stire mai buna buna!
    De exemplu: -in ce stadiu se afla mult laudata fabrica belgiana de baterii si cand incepe constructia parcului eolian, ce-l laudau mai marii judetului, ca va sparge gura targului?
    Ca tare ne-am mai saturat de "1001 de nopti"!
    0
    0
  • postat de ariciul
    Joi, 07 Septembrie 2023 11:53
    89.39.81.***
    Problema nu e la mine care-l cumpar daca-mi trebuie o fac oricum .Problema e lșa asociatiile de proprietari care Sunt conduse de niste ifdioti hasbarnauti,niste avari care mint sa poata fura uleiul si cerialele oamenilor,si pe care nui verifica nimeni iar oamenii se multumesc cu ce li se da.
    0
    0
  • postat de Fără grijă, avem ulei ieftin din Ucraina.
    Joi, 07 Septembrie 2023 10:17
    109.166.131.***
    Nu-i belea la prețul care se vinde uleiul mioritic, aproape cu uleiul de măsline, în jur de peste 8-10 lei/ Kg. Așa că noroc cu ucrainenii , care ne vând la promoție la un preț acceptabil uleiul , în jur de 5-6lei/Kg
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.