Microîntreprinderile gălățene, în cursă pentru 43 de milioane de euro

Microîntreprinderile gălățene, în cursă pentru 43 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Microîntreprinderile din județul Galați vor putea obține granturi cuprinse între 20.0000 și 200.000 de euro, printr-o linie de finanțare lansată în prezent în consultare publică, în cadrul Programului Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027.

O schimbare majoră pe care o aduce Regio Sud-Est 2021-2027, cu o alocare financiară totală de 1,48 miliarde de euro, constă în faptul că fondurile europene alocate prin acest program sunt în întregime gestionate la nivel regiunii, din care, alături de Galați, mai fac parte județele Brăila, Constanța, Tulcea, Vrancea și Buzău.

În acest context, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Autoritate de Management, a lansat în consultare publică, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul de Ghid al Solicitantului pentru apelul Acțiunea 1.6 Stimularea activităților inovatoare și creșterea competitivității IMM-urilor, Operațiunea A.1 Creșterea competitivității microîntreprinderilor. Pe scurt, din acest program se vor acorda ajutoare de minimis firmelor cu 1-9 angajați, microîntreprinderi care au sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în mediul urban, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Pe linia de finanțare amintită, bugetul apelului de proiecte pentru microîntreprinderile din județele Regiunii Sud-Est este de 43.362.593 de euro, din care 36.858.204 euro din fonduri europene și 6.504.389 euro cofinanțare națională.

Potrivit datelor comunicate de ADR Sud-Est, din acești bani, microîntreprinderile eligibile vor putea obține granturi de câte 20.000-200.000 de euro pentru investiții, la o intensitate de 90 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Aceasta înseamnă că beneficiarii vor suporta din resurse proprii 10 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din proiectele lor.

Tipurile de acțiuni sprijinite în cadrul apelului sunt următoarele: activități care vizează creșterea competitivității economice a firmei; activități dedicate extinderii piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, precum și participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare, inclusiv dezvoltarea de activități de marketing generate de codul CAEN finanțat, prin participarea solicitantului de finanțare, în calitate de expozant, la nivel național și/sau extern, în afara României, la târguri, expoziții; activități din domeniul economiei circulare.

De asemenea, vor putea fi finanțate activități privind: soluții pentru recuperarea și reutilizarea materiilor prime, materialelor și produselor prin reintroducerea în procesul principal de fabricație sau prin crearea de noi produse/ servicii, pentru dezvoltarea de noi activități economice necesare integrării în lanțurile valorice; simbioză industrială; promovarea amprentei de mediu a produsului/organizarea studiilor privind amprenta de carbon; sprijinirea designului produsului pentru durabilitate, reparabilitate, reutilizare, upgradabilitate și reciclare.

În categoria investițiilor eligibile intră şi obiective precum construirea, modernizarea sau extinderea infrastructurii, inclusiv asigurarea utilităților - apă, canalizare, gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI etc.

De asemenea, mai sunt eligibile investițiile în echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe. Mai sunt sprijinite investițiile în echipamentele destinate economisirii consumului de energie sau utilizarea surselor regenerabile, în cazul în care acestea vor fi utilizate strict în activitatea desfășurată, de exemplu: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare etc.

Nu în ultimul rând, microîntreprinderile gălățene vor putea accesa bani pentru achizițiile din domeniul programelor informatice și utilizarea IT și a proprietății intelectuale (brevete, licențe, mărci comerciale etc.).

Ghidul de aplicare va fi în dezbatere publică până pe 5 octombrie. Ulterior, ADR Sud-Est va publica ghidul final și va putea deschide apelul de proiecte pentru înscrieri în sistemul electronic MySMIS2021. Apelul de tip competitiv cu depunere la termen a cererilor de finanțare are atribuit codul PRSE/1.6/A.1/1/2023. Acest apel de proiecte ar urma să se deschidă în trimestrul patru al anului 2023 și să se închidă în trimestrul doi al anului 2024.

Citit 2369 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2023 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.