Nu mai merge fără rovinietă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şoferi, de acum trebuie să ne lăsăm furaţi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Rovinieta electronică a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Potrivit noului sistem, după achitarea tarifului, şoferii nu vor mai primi vechiul autocolant, care se lipea pe parbriz, ci un bon de casă sau factură, economia realizată astfel fiind de aproximativ opt milioane de euro.

Plata rovinietei este înregistrată automat într-o bază de date on-line, iar verificarea acesteia se poate face automat, în câteva secunde.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date, iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului.

Odată identificat posesorului autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

Controlul în trafic este efectuat de către echipaje formate din politişti, lucrători ai ARR (Autoritatea Rutieră Română) şi CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online.

În cazul constatării unei contravenţii i se întocmeşte proces-verbal şi i se reţine certificatul de înmatriculare. Amenzile se încadrează între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de categoria de autovehicul, iar despăgubirile aplicate de administratorul drumului, pe lângă amenzile contravenţionale percepute în cazul lipsei rovinietei, se încadrează între 28 euro şi 1.210 euro.

Pentru autoturisme, valoarea despăgubirii este de 28 de euro, iar pentru vehiculele de marfă între 96 şi 1.210 de euro, în funcţie de capacitate.

Această despăgubire cerută de CNADN, miroase a furt la drumul mare. Cum aşa? Simplu. Dacă dumneavoastră circulaţi fără rovinietă, trebuie să despăgubiţi CNADN pentru prejudiciul adus, pe lângă plata amenzii emise de Poliţia Rutieră, dar dacă luăm în calcul situaţia în care aţi cumpărat rovinieta şi pe un drum mioritic v-aţi distrus maşina într-o groapă „made în Romania” cine vă despăgubeşte pe dumneavoastră?

Vă spun eu, nimeni! Poate bunul Dumnezeu, pe lumea cealaltă, pentru că aţi întors şi celălalt obraz, că deh… conducem în România şi asta ne distruge maşinile.

Citit 1630 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.