Topul Naţional al IMM-urilor

Topul Naţional al IMM-urilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Palatul Parlamentului, cele mai bune firme au fost premiate la scenă deschisă * Arcada Company, locul 2 în clasamentul general, la categoria întreprinderi mijlocii * Pe domeniilor lor de activitate s-au mai remarcat IFN Total Finance, NAVROM, Prutul SA, Mairon SA, Den Breejen Romania SRL şi Helmers SRL * Ministrul de Finanţe a fugit de presă *

Toate drumurile mediului de afaceri au dus la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului, acolo unde s-a desfăşurat a XVIII-a ediţie a „Topului Naţional al Firmelor Private”, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în colaborare cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

După greutatea cu care s-a găsit un loc în parcarea celei mai mari clădiri administrative civile din lume s-ar putea crede că afacerile nu merg chiar atât de rău în România.

Însă, pentru topul din acest an, chiar că s-a meritat desfăşurarea covorului roşu în faţa premianţilor, dat fiind faptul că la baza clasamentelor au stat rezultatele obţinute în 2009, un an în care criza economică a făcut ravagii.

La eveniment au participat în jur de 1.000 de întreprinzători, printre care şi gălăţeni, din păcate mai puţini ca în anii precedenţi… Şi reprezentanţii la nivelul autorităţilor au fost mai puţini. Politicieni, miniştri s-au cam simţit cu musca pe căciulă anul acesta şi au considerat că ar fi mai bine să fie mai rezervaţi în apariţiile publice.

Optimism în vremuri grele

Primul eveniment al zilei a fost organizarea unei mese rotunde dedicate evoluţiei mediului de afaceri, în special absorbţiei fondurilor europene, moderator fiind chiar preşedintele CNIPPMR, Ovidiu Nicolescu, alături de el fiind invitatul special al reuniunii, dl Georg Toifl, preşedintele Uniunii Europene a Artizanatului şi a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (UEAPME).

O discuţie binevenită, mai ales în condiţiile în care, săptămâna trecută, într-un raport al Băncii Mondiale („Doing Business 2011”), mediul de afaceri din România este prezentat drept mai puţin favorabil chiar şi decât cel din Botswana!

„Eu, sincer, mă îndoiesc, totuşi, că mediul de afaceri din România a ajuns chiar aşa. Dar o astfel de evaluare trage un serios semnal de alarmă şi  evidenţiază că, pe fondul crizei, acest mediu s-a deteriorat. O astfel de apreciere este un semnal negativ în lumea investitorilor… Ar trebui, poate, să transmitem nişte semnale mai pozitive, dat fiind faptul că factorul psihologic este foarte important”, a declarat pentru „Viaţa liberă” Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Pe optimism, mai ales într-un moment festiv, mizează şi preşedintele UEAPME, Georg Toifl:  „Mediul de afaceri din România este la doar 20 de ani distanţă de comunism, în condiţiile în care Germania, Austria au parcurs peste 60 ani de modernizare.  Lumea trebuie să înveţe ce înseamnă a fi întreprinzător. Sunteţi în prima fază de dezvoltare, trebuie trecut la nivelul următor, ceea ce necesită ceva timp”.

„Trebuie să învăţaţi din experienţa ţărilor vestice, dar după cum s-a văzut nu tot ce este în Vest este bun – criza financiară -  trebuie să schimbăm ceva din această abordare”.

„Trebuie să construim afaceri reale, bazate pe producţie, pe IMM, nu pe castele de nisip financiare. Desigur, este foarte greu, dar trebuie să fim optimişti. Fără optimism nu poate exista un întreprinzător adevărat”. 

Galaţiul, prezenţă mai modestă

La scenă deschisă, la nivel naţional, prezenţa gălăţeană a fost, din păcate, mai modestă ca în anii precedenţi. La topul naţional general, doar Arcada Company a reuşit să ocupe locul 2 la categoria întreprinderilor mijlocii, iar IFN Total Finance a reuşit să câştige un Premiu de Excelenţă în Afaceri. Din păcate, cele două companii nu au avut reprezentanţi care să ridice trofeele.

Prin extensie, pe zona Galaţi – Brăila, am putea totuşi să ne mândrim cu performanţa Grupului de Firme Caruz, ce a primit un Premiu Special pentru rezultatele obţinute în afaceri în ultimii 15 ani.

„Noi considerăm că încă n-am ieşit din criză, criza se va mai adânci o perioadă pentru că nu s-au luat măsurile care fi trebuit luate…  Doar zona Galaţi - Brăila va face excepţie de la această linie generală”, ne-a declarat Gheorghe Caruz, întorcând vorba din mers.

Trebuie, totuşi, să precizăm că sunt firme gălăţene, mai ales în zona întreprinderilor mari, care au obţinut rezultate bune în domeniul lor de activitate.

Prima clasată în topul gălăţean la întreprinderi mari, Metex Big SA, a ocupat locul 70 la nivel naţional şi locul opt ca profit brut (45,3 milioane lei) pe domeniul închirierii şi subînchirierii bunurilor imobiliare.

Vega ’93, cu un profit de 34,2 milioane lei, a ocupat locul 85 în clasamentul general şi locul 5 pe domeniul lucrărilor în construcţii de clădiri.

Strict pe domeniile lor de activitate, NAVROM s-a clasat pe locul 1 la „Transportul de marfă căi navigabile interioare”, Prutul SA este lider la „Fabricarea uleiurilor”, iar Mairon Galaţi s-a clasat pe locul 2 pe ţară la categoria „Comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”.

La întreprinderile mijlocii, în afară de Arcada, la nivel naţional s-au mai remarcat pe domeniilor lor de activitate NAVROM Bac – locul 2 la „Transport de pasageri pe căile navigabile interioare”, Den Breejen Romania SRL – locul 2 la „Tratarea şi acoperirea metalelor” şi Helmers SRL – locul 2 la „Lucrări de tâmplărie şi dulgherie”.

Economie polarizată

„Galaţiul a avut, într-adevăr, mai puţine firme la vârf. E un recul, trebuie să o recunoaştem, era poate de aşteptat în condiţiile crizei şi a dezvoltării polarizate a Galaţiului în jurul unor unităţi mai mari. Partea bună este că încă mai avem IMM-uri care se menţin în top pe domenii de activitate, mai sunt şi alte firme care încep să se ridice, deci ar fi unele semne de speranţe”.

„Dar  dacă vrem o economie gălăţeană mai dinamică, mai performantă, trebuie gândite noi forme de stimulare, inclusiv la nivel local. Trebuie ajutaţi cei ce vor să investească, să facă locuri de muncă, pentru că fără ei nu se poate avansa”, ne-a declarat şi vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon, reprezentant la nivel naţional al patronatelor gălăţene.

Fantomele fiscalităţii

Festivitatea de premiere de la Palatul Parlamentului s-a încheiat cu o scurtă declaraţie a ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Domnia sa a întârziat la festivitate, a ajuns practic „la spartul târgului”, însă chiar şi aşa a apucat să înmâneze unei firme din Ploieşti premiul special pentru „Performanţă şi calitate în domeniul deratizării, dezinsecţiei şi dezinfecţiei”.

Ministrul a promis că va ţine cont, „în limita resurselor”, de propunerile IMM-urilor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, că se va încerca, poate, o reducere a fiscalităţii şi a făcut un apel la „conjugarea eforturilor”.

Ne-am fi dorit să obţinem de la ministrul Finanţelor mai multe detalii despre planurile amintite, însă când a auzit de presă a fugit pur şi simplu „ca dracu’ de tămâie”, refuzând să dea vreo declaraţie. Sau, cine ştie, poate că îl urmăreau „fantomele” sutelor de mii de firme puse pe chituci în ultimii doi ani prin sistemul de impozitare.

Dar fie şi din pas săltat, poate că domnul ministru Gheorghe Ialomiţianu a prins din zbor mesajul expoziţiei de caricaturi din holul Palatului Parlamentului: „Protejaţi IMM-iştii… alţii greu se mai inventează”.

Citit 1754 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.