Măsurile anti-criză, încă aşteptate de patronate

Măsurile anti-criză,  încă aşteptate de patronate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Politica în domeniul investiţiilor, piaţa muncii, fiscalitatea sunt câteva din direcţiile în care este necesară introducerea unui set de măsuri anti-criză, consideră patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Peste 169.000 de firme au dispărut de la începutul anului până în prezent, cauzele fiind multiple: scăderea cererii pe piaţa internă, faptul că statul nu şi-a plătit arieratele, faptul că a crescut TVA-ul, creditele bancare sunt greu accesibile, fiind uneori mai scumpe de două, trei ori decât în alte ţări din UE, faptul că o parte din ţările cu care avem relaţii economice au avut probleme şi, nu în ultimul rând climatul social-politic din România.

„Ţinând cont de toate aceste elemente, CNIPMMR lansează un apel tuturor forţelor politice, Guvernului, Palamentului să pună pe primul plan interesul naţional şi să adopte imediat un set de măsuri de natură să determine scoaterea din criză a României”.

„Între acestea trebuie avute în vedere: stimularea procesului investiţional, accelerarea absorbţiei fondurilor europene, flexibilizarea pieţei muncii, ajutor în garantarea unor credite bancare pe proiecte, dezvoltarea unor proiecte de infrastructură”, a precizat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Acesta a punctat, de exemplu, că marile proiecte de infrastructură pot fi fracţionate, astfel încât ele să devină accesibile nu numai marilor companii naţionale, ci şi întreprinderilor mai mici.

Reprezentantul patronatelor a mai evidenţiat şi faptul că se impune o plată imediată a arieratelor, dat fiind faptul că foarte multe firme sunt decapitalizate şi au probleme funcţionale din cauză că statul nu-şi achită datoriile.

Nu în ultimul rând, patronatele consideră necesară pentru ieşirea din criză adoptarea Legii investiţiilor, pe marginea căreia autorităţile discută de mai bine de doi ani de zile.

Preşedintele CNIPMMR a precizat că, la nivel guvernamental, s-a ţinut cont de unele dintre propunerile înaintate de patronate, precum eliminarea impozitului minim, lansarea programului pentru tineri întreprinzători, limitarea ajutoarelor de stat, dar procesul de colaborare trebuie continuat şi aprofundat.

Citit 655 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.