Judecătorii dispun respectarea Legii 175 privind ştergerea penalităţilor

Judecătorii dispun respectarea Legii 175 privind ştergerea penalităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Instanţele de judecată din Galaţi au început să oblige furnizorii locali de utilităţi să respecte Legea 175 din 2010, privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri mici.

În aprilie 2009, distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm deschidea un proces la Judecătoria Galaţi împotriva Asociaţiei de Proprietari Nr. 187 din cartierul Mazepa 2, de la care vroia să-şi recupereze penalităţile de întârziere pe care i le aplicase în ultimii ani.

Era doar unul dintre numeroasele procese pe care societatea i le intentase asociaţiei. Ca şi pe celelalte, l-a câştigat. Magistraţii Judecătoriei au pronunţat sentinţa în a doua jumătate a lunii septembrie 2010.

„Instanţa admite acţiunea în pretenţii şi obligă pârâta (Asociaţia de Proprietari Nr. 187) să plătească reclamantei (Apaterm) suma reprezentând majorări de întârziere calculate în perioada 01.01-31.12.2007 pentru facturile de energie termică emise şi neachitate în perioada 28.02.2006-31.10.2007”, se arată în pronunţare.

Până aici, nimic spectaculos. Doar o hotărâre care obligă o asociaţie din municipiul Galaţi să-i plătească furnizorului de apă caldă şi căldură penalităţile pe care acesta din urmă i le-a aplicat pentru întârzierile cu care şi-a achitat facturile. Hotărâri ca aceasta sunt cu miile.

Ceea ce deosebeşte, însă, sentinţa pronunţată în dosarul nr. 5487/233/2009 de altele pronunţate în procese similare este faptul că, pentru prima dată, o instanţă de judecată a invocat Legea 175 din 2010, privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri mici, şi a dispus respectarea ei.

„Prezentei sume cu titlu de majorări de întârziere i se vor aplica dispoziţiile Legii 175/2010, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile legale din actul normativ mai sus arătat”, precizează instanţa.

Asociaţia va face uz de sentinţă

Petru Pohariu (FOTO) este preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 187. Spune că asociaţia va şterge fără ezitări penalităţile acumulate la întreţinere de proprietarii care au venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie şi îşi achită debitul de bază, conform Legii 175/2010, însă apreciază că procesul va fi de durată.

„Aşteptăm ca proprietarii să-şi achite datoriile de bază, să ajungă la zi. Deocamdată, doar câţiva au făcut asta, dar ei nu se încadrează în limita de venit impusă de lege. Ceilalţi fac plăţi eşalonate. Mai sunt şi aceia care nu vor să plătească”, a declarat, ieri, Petru Pohariu.

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) susţine că Asociaţia de Proprietari Nr. 187, după ce va şterge penalităţile proprietarilor în condiţiile Legii 175, va putea face uz de sentinţa pronunţată de Judecătoria Galaţi atunci când îi va cere societăţii Apaterm să şteargă aceeaşi sumă din bagajul de penalităţi al asociaţiei.

„Asociaţia va putea invoca această sentinţă atunci când îi va solicita furnizorului de apă caldă şi căldură ştergerea penalităţilor”, a afirmat preşedintele FJAP Galaţi, Laurenţiu Gafiţuc.

Sentinţele conţinând referiri la Legea 175 se înmulţesc

Liderii organizaţiei spun că magistraţii Judecătoriei Galaţi, acolo unde încep toate procesele dintre furnizorii locali de utilităţi şi asociaţiile de proprietari, au început să invoce Legea 175/2010 în tot mai multe sentinţe.

„Circa 30 la sută dintre dosarele în care le acordăm asistenţă asociaţiilor de proprietari au primit până acum sentinţe în care instanţa dispune respectarea Legii 175. Dosarele în care instanţa a rămas în pronunţare vor primi, probabil, sentinţe similare”, a declarat prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi, Antoneta Magdalena Gafiţuc.

Citit 5281 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.